Hitna pomoć sprovodi studiju o srčanom zastoju u Nišu

U sledećih mesec dana, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš učestvovaće u registrovanju i praćenju slučajeva vanbolničkog srčanog zastoja kroz učešće u međunarodnoj studiji pod nazivom EuReCa_One.

Dr-Dusan-Milenkovic

Kako navodi pomoćnik direktora Zavoda i Rukovodilac istraživanja EuReCa_One za niški region Mr sc. med. dr Dušan Milenković, naša zemlja i grad Niš, naći će se na mapi zajedno sa još 26 zemalja Evrope u zajedničkoj misiji da se baci novo svetlo na problem srčanog zastoja koji se dešava van bolnice – na javnim mestima, u zgradama javnih institucija, tržnim centrima, na pijacama, autobuskim i železničkim stanicama, aerodromima, sportskim terenima, ulici, poslu, ili kod kuće. Svi podaci postaće deo jedinstvenog Evropskog Registra srčanih zastoja. Pomoćnik direktora na konferenciji za novinare u niškom meija centru kaže da se sada najčešći zastoji rada srca dešavaju u Nišu kod Apoteke „Ćele Kula“ (dežurna 24 časa), ali i da će studija pokazati koja su to još mesta u gradu gde bi trebalo reagovati.

-Poznato je da je ishod nakon vanbolničkog srčanog zastoja uglavnom nepovoljan. Prema poslednjim podacima iz francuskog registra srčanog zastoja koja obuhvata 6.6 miliona stanovnika, samo oko 7% pacijenata preživi srčani zastoj koji se desi van bolnice. Iako u većini slučajeva ima očevidaca, manje od polovine njih pokušava reanimacione mere, kao što su masaža srca i veštačko disanje. Svaki slučaj srčanog zastoja u kome je aktiviran sistem hitne medicinske pomoći biće beležen kroz poseban protokol sa preko 30 varijabli, nakon čega će podaci biti obrađeni i pridruženi podacima iz ostalih evropskih centara. Prvi rezultati istraživanja očekuju se do kraja marta 2015. godine. Nakon perioda studije, Zavod će nastaviti sa beleženjem novih slučajeva kroz lokalni registar srčanog zastoja, sa idejom da se i ostale zdravstvene ustanove sa službama hitne medicinske pomoći na području južne Srbije uključe u proces prikupljanja podataka. Verujemo da će to pomoći boljem razumevanju, tretmanu i ishodu ovog najurgentnijeg stanja u medicini. – ističe dr Milenković.

Zahvaljujući posebnom angažovanju Resuscitacionog Saveta Srbije, Sekretara udruženja Dr Zlatka Fišera i Nacionalnog koordinatora studije EuReCa_One za Srbiju Dr Violette Raffay, u projektu učestvuju kao istraživački centri i Zavodi za hitnu medicinsku pomoć Beograda, Kragujevca i Novog Sada, kao i Dom Zdravlja Subotica.

Studija će uključiti sve događaje počev od 00:00 sati 1. oktobra do 23:59 sati 30. oktobra 2014. godine, nezavisno od godina, pola i ličnih karakteristika pacijenata. Učestvovaće svi lekari Zavoda i članovi terenskih ekipa, a šefovi operativnih smena biće zaduženi za kontrolu unetih podataka.

– Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš, kao nastavna baza Medicinskog fakulteta u Nišu i regionalna ustanova koja se bavi praćenjem i proučavanjem urgentnih stanja iz medicine, već duži niz godina učestvuje u istraživanjima čiji je krajnji cilj podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite naših sugrađana. Kao rezultat toga, naši pacijenti imaju visok standard zdravstvene zaštite u hitnim stanjima, uz praćenje trendova najsavremenije terapije. Nemamo sumnji da će ova studija podići standarde u našem svakodnevnom radu, ali i u drugim ustanovama sa kojima sarađujemo – navodi Dr Saša Milutinović, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš.

Studija će biti prilika da se javnosti još jednom ukaže na značaj kardiopulmonalne reanimacije, koju očevici mogu primeniti do dolaska specijalizovanih ekipa hitne pomoći. Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš kroz različite programe edukacije svakodnevno radi na povećanju broja naših sugrađana osposobljenih za primenu osnovnih mera održavanja života.