Hospitalizovana još jedna trudnica

Na nišku Infektivnu kliniku u ponedeljak popodne, sa simptomima gripa i u stanju izmenjene svesti, primljena je sedamanestogodišnja devojka koja se nalazi u petom mesecu trudnoće. Lekari kažu da je, iako još nije potvrđeno da boluje od gripa, primila neophodnu terapiju, da je njeno stanje stabilno i da će zbog “drugog” stanja biti urađene sve potrebne analize.

infektivna klinika1

Nakon što je pre dva dana devetomesečna trudnica iz Aleksinca, koja je sa simptomima gripa bila primljena u bolnicu, nakon uspešne terapije otpuštena na kućno lečenje, na nišku klliniku hospitalizovana je još jedna pacijenkinja u drugom stanju. Mlada trudnica poreklom sa Kosova je, kako navode nadležni sa niške Infektivne klinike, zbog povišene temperature i gubitka svesti, iz Aleksinca gde je bila u poseti rodbini, hitno prebačena u Niš, i nakon njenog prijema odmah su preduzete sve neophodne mere.

-Mi još nismo utvrdili da li boluje od gripa, jer je ona temperaturu imala nekoliko dana pre dolaska, ali smo joj odmah dali “Tamiflu”, i smestili je na kliniku, kaže prof.dr Žarko Ranković, direktor Infektivne klinike.

-S obzirom da je gubila svest, pored svih analiza koje slede, uradićemo i magnetnu rezonancu ne bi li utvrdili uzrok, ali ono što je važno, jeste to da se ona oseća bolje, i da je trenutno stabilno, dodaje Ranković. Osim nje, u ponedeljak uveče primljene su još dve osobe, koje su imale ozbiljnije simptome. Do sada je na niškoj Klinici potvrđena samo jedna dijagnoza gripa izazvanog virusom AH1N1, utvđeno, i to kod 43-godišnje pacijentkinje iz Knjaževca koja je već nekoliko dana priključena na respirator. Osim nje, na aparat za veštačku ventilaciju prikačena je i medicinska sestra iz Lebana, koja zbog ozbiljnosti stanja nije mogla sama da diše. Na niškoj Infektivnoj klinici trenutno je hospitalizovano 15 pacijenata, sa različitim kliničkim slikama i ozbiljnosti oboljenja, ali epidemiolozi tvrde da nije reč o epidemiji. Klinika trenutno raspolaže sa dovoljnim brojem ljudi, i u intenzivnoj nezi ima šest respiratora, a ukoliko bude potrebe biće ubačena još dva aparata.

M.N.