Inspekcija: Perišić ne može biti član saveta Medicinskog fakulteta

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: MS
Dr Zoran Perišić, aktuelni gradonačelnik Niša, ne može biti član Saveta Medicinskog fakulteta iz reda osnivača, a na osnovu Zakona o visokom obrazovanju. Ovo je jedan od zaključaka koji je donela vanredna inspekcija Ministarstva zdravlja po nalogu ministra Srđana Verbića. Zaključak je objašnjen time da Perišiću miruje radni odnos na fakultetu zbog gradonačelnikovanja pa zato i ne može biti predložen za ovu funkciju. Prema dokumentaciji nalaza inspekcije do koje je došao „Građanin“ naložene su mere Medicinskom fakultetu da u roku od 15 dana, ova visokoškolska ustanova predloži novog kandidata za člana Saveta iz reda osnivača.

Zaključak nadzorne inspekcije

 

Funkcija člana saveta nije plaćena, a po statutu fakulteta moguće je dobiti novčanu naknadu za taj rad. Prema rečima poznavaoca prilika na fakultetu, član saveta je vrlo uticajna osoba u delu upravljanja ustanovom što znači da može da smenjuje sa funkcije svakog pa čak i dekana. Ova funkcija je važna i kada je reč o finansijama kojima fakultet raspolaže. Inače, aktuelni dekan dr Stevan Ilić je predložio Perišića na tu funkciju, iako je prvi čovek Niša već imao rešenje o mirovanju radnog statusa na Medicinskom fakultetu.

Ovaj izveštaj inspekcije Ministarstva zdravlja, kucan na 30 strana, sigurno će mnogima na Medicinskom fakultetu „uneti strah u kosti“ jer se spominje dvadesetak eminentnih niških lekara kod kojih su pronađene nepravilnosti iz oblasti paralelnog angažovanja na klinikama i na fakultetu.

Mišljenje vanrednog nadzora postavila je pitanje i troje od 24 klinička asistenata jer je njihovo radno angažovanje sporno. U dekanatu danas niko nije hteo da komentariše mišljenja, ali nam je rečeno da je za sredu zakazan sastanak na fakultetu gde će se svi upoznati sa izveštajem ovog nadzornog organa.

M.S.