Kad zamenik gradonačelnika Niša svira u frulicu

Malo je danas zamenika gradonačelnika u Srbiji kao što je to visoki funkcioner Srpske napredne stranke u Nišu, Ljubivoje Slavković. On na vrlo jasan način u svojim stavovima, ali i objavama na zvaničnom Facebook profilu, apeluje na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta. Poslednji prikaz koji je Slavković objavio javnosti je kako svira frulicu uz komentar:

-Kad mi dozlogrdi sve, a politika i prazne priče najviše, umore me više od bilo kog posla, smisao života pronađem u vraćanju korenima i izvorima sa kojih sam potekao. Do sada niko iz vladajuće strukture Niša tako hrabro nije stajao iza svog mišljenja o jednom mentalitetu, ne obazirući se na očekivane napade pojedinih novoevropskih udruženja, stranaka i nevladinih organizacija. Pa i pojedinaca.

Ljuba-slavkovic1

Nesumnjivo da je ovaj snimak uzburkao strasti takozvane „dve Srbije“ i otvario dileme o kojima se ovih dana u Srbiji pa i u Nišu, žestoko polemiše. Ključno pitanje u tim diskusijama je jednostavno. Kome se carstvu privoleti: ruskom ili evropskom putu?(prim. Gradjanina-Koje je zlo za Nišlije, manje?)

Ipak, vraćajući se na naše mikro-diskusije mora se priznati da je ovaj neočekivani potez Slavkovića otvorio i to pitanje. Uz dozvolu da prenesemo ovaj snimak, Slavković je rekao „Gradjaninu“ da „bez obzira na sve zamerke, misli da je tradicija jedina stvar koja može da nam održi budućnost“.

-Nama su događanja iz devedesetih godina toliko naštetila da se mi sada bojimo da kažemo da smo Srbi, da ne mogu nove kulture tek tako, veštački da zavladaju ovim prostorima. Mogu svi da budu protiv koliko god hoće, ali frula, gusle , to su naši koreni-kaže Slavković.

Nedavno na sednici Skupštine grada, niški političar Branislav Jovanović izjavio nešto što mediji nisu dobro propratili a to je: Dokle će Pešterci (misleći na Slavkovića) i ostali da nam kroje sudbine…“ što je bilo uvredljivo, ali je otvorilo i mnoga pitanja. Da li bi Nišlijama bilo bolje da su u prošlom sazivu Gradskog veća bili svi rođeni u Nišu, a ne samo demokrata Radović, da li bi Nišlijama bilo bolje da je sadašnji gradonačelnik Niša, rođen u Nišu, da li današnji većnici vole Niš isto kao kada bi bilim rođeni u njemu… Pitanja na koje odgovore nikada nećemo dobiti.

https://www.facebook.com/video.php?v=312715502264376&set=vb.100005777864579&type=2&theater

Gradjanin.rs