Košarkaš Stefan Jović, dete „Ergonoma“ – najbolji sportista Niša

Stefan-JovicStefan Jović (24), dete nekadašnjeg niškog Košarkaškog kluba „Ergonom“, a danas reprezentativac Srbije, najbolji je sportista ove godine u Nišu. On je izabran u anketi „Izbor sportiste godine Niša“, za Sportsku ličnost grada. Sportski novinari Niša i dobitnici svih dosadašnjih priznanja ovakvu odluku su doneli jednoglasno. Predsednik komisije ove godine bio je rukometaš Ivan Lapčević, a sportista godine se bira unazad 36 godina.

U mlađim kategorijama, Stefan je nastupao za Ergonom iz Niša i sa njima je osvojio kadetsko prvenstvo Srbije i Crne Gore 2005. godine. Kasnije je bio u „Zdravlju“ iz Leskovca. Seniorsku karijeru je počeo u ekipi Sloge iz Kraljeva. U julu 2012. potpisao je ugovor sa Radničkim iz Kragujevca i sa njima proveo naredne dve sezone. U septembru 2014. je potpisao trogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom.

Stefan je od ove godine član kluba sa malog Kalemegdana, a letos je postao prvi Nišlija u košarkaškoj reprezentaciji naše zemlje, sa kojom je osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Španiji. Prekretnica u njegovoj karijeri je bila kada ga je trener „Radničkog“ Miroslav Muta Nikolić, preporučio selektoru reprezentacije Aleksandru Đorđeviću, kao mladog i perspektivnog plejmejkera.

U Evroligi ove godine Jović je zabeležio nešto više od 10 minuta u proseku, na šest mečeva. Tri je propustio zbog povrede ligamenata.

Priznanje Sportska ličnost godine Niša, dodeljuje se sportskim radnicima za doprinos ugledu grada, bez obzira gde trenutno žive i rade.

Ovu nagradu prethodnih godina su dobijali Ivan Miljković, Dragan Stojković-Piksi, Dejan-Rambo Petković, Nenad Manojlović, Svetislav Jovanović i drugi.

Stefanu Joviću nagrada će biti uručena na tradicionalnoj manifestaciji „Sportski bal“, 24. decembra uveče, u restoranu „EI Bolji život“, kojom prilikom će biti saopštena imena nagrađenih i dodeljena priznanja i u ostalim kategorijama: „Sportista godine Niša“, „Najbolji mladi sportista godine“, „Najuspešniji sportski kolektiv godine“ i „Sportski novinar godine“, u kojima je jedinstveni žiri takođe obavio glasanje.

I.Aćimović