LAF podnosi prijavu protiv Perišića, ako ne obelodani podatke o dočeku uz Bregovića

U slučaju da ne dobijemo tražene informacije ili uočimo nepravilnosti, zatražićemo od nadležnih državnih organa da ispitaju zakonitost finansiranja dočeka, podvlači Krstiećeva, navodi se između ostalog u saopštenju LAF-a koje je danas dostavljeno medijima.

Bregović i Perišić čestitaju Novu godinu
Bregović i Perišić čestitaju Novu godinu

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) pozvalo je danas gradsko rukovodstvo, kao i rukovodstvo Gradske opštine Medijana da što pre javno objave sve relevantne informacije u vezi sa finansiranjem organizovanog dočeka Nove 2015. godine po julijanskom kalendaru na centralnom gradskom trgu u Nišu.

– LAF je danas po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zatražio od gradonačelnika Niša, Gradskog veća i Gradske opštine Medijana informacije o ukupnoj ceni koštanja, kao i specifikaciji troškova dočeka koji su plaćeni iz gradskog, odnosno opštinskog budžeta. Zahtevali smo i dostavljanje ugovora o, kako je saopšteno, donatorskom novogodišnjem koncertu poznatog muzičara Gorana Bregovića i njegovog „Orkestra za svadbe i sahrane“, kao i podatak o novčanom iznosu koji je Grad izdvojio za plaćanje PDV-a na takav koncert, navodi se u saopštenju koje je potpisala koordinatorka LAF-a Valentina Krstić.

Dalje se ističe da je LAF takođe zatražio informaciju sa koje pozicije u gradskom budžetu je izdvojeno „oko 1,5 miliona dinara“ za „tehničko opremanje bine“, te da li je Grad raspisao javnu nabavku ili otvorio pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva za ovakvo opremanje bine, što nalaže Zakon o javnim nabavkama.

– Zahtevali smo i podatak da li je bilo koje javno preduzeće i ustanova čiji je osnivač Grad finansiralo izdatke u vezi sa ovim dočekom. Očekujemo da Grad i Gradska opština Medijana adekvatno i u zakonskom roku odgovore na ovakva pitanja. U slučaju da ne dobijemo tražene informacije ili uočimo nepravilnosti, zatražićemo od nadležnih državnih organa da ispitaju zakonitost finansiranja dočeka, podvlači Krstiećeva.

LAF je zatražio ovakve informacije nakon što su gradski zvaničnici saopštavali protivurečne podatke o organizaciji i načinu finansiranja dočeka, što je u delu javnosti probudilo sumnju u njegovu regularnost.

– Gradonačelnik Niša i njegovi saradnici najpre su kazali da u ovogodišnjem budžetu nema sredstava za organizaciju dočeka Nove godine po gregorijanskom kalendaru, a odmah zatim da  će dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru biti. Prema njihovim rečima, Bregovićev koncert finansiraće neimenovani „prijatelji“ i on „neće koštati Grad ni dinar“. Pred sam doček  naveli su da taj koncert građanima Niša poklanja sam Bregović, a da će Grad ipak izdvojiti „oko 1,5 miliona dinara“ za „tehničko opremanje bine“, te platiti PDV na njegov donatorski nastup, u iznosu koji nije saopšten. Organizovani doček Nove godine po julijanskom kalendaru je javna manifestacija, za koju je nadležan Grad, i ona mora biti zakonita i transparentna. Takav događaj nije privatna stvar funkcionera, a njegovo finansiranje ne sme ostati tajno ili nejasno. Jedan od najboljih načina za otklanjanje bilo kakvih sumnji u regularnost nekog posla jeste javnost u radu i dostupnost informacija od javnog značaja građanima, kaže se u saopštenju.

M.S.