Malo niških privrednika na kineskom samitu

Niški advokat Srđan Aleksić, kao učesnik Ekonomskg samita Kine i 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope kaže da  stekao utisak da je ovaj skup izazvao slabo interesovanje niških privrednika koji, ili nemaju projekte ili nemaju sluha za ovakve šanse koje srpska privreda dobija. Aleksić navodi da su na ovom samitu u Beogradu prisutni samo predstavnici Regionalne privredne komore /RPK/ iz Niša, dva predstavnika uslužnih delatnostzi, Agencija „Riznica“ i njegova advokatska kancelarija.

gradjanin.rs


[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Srđan Aleksić

srdjan-aleksic2Velika je šteta da se privrednici Niša nisu bolje organizovali da iskoriste ovu veliku šansu da uspostave privredne kontakte sa visokim i brojnim predstavnicima 17 zemalja, među kojima je i verovatno najveća svetska privreda – Kina. Mi ne možemo sebi dozvoliti da propustimo  šansu, koju su nam pružili premijeri Aleksandar Vučić i Li Kećjang organuzujući ovakav Samit. Niko umesto nas neće dovoditi investitore u naš grad i otvarati nam radna mesta a da mi sedimo u svojim kancelarijama i čekamo da se to desi bez našeg učešća. Mi sve ovakve i slične situacije moramo koristiti, ako mislimo da obnovimo posrnulu nišku privredu. Moramo se bolje organizovati za ovakve događaje i pojavljivati se na njima, moramo ponuditi šta imamo najbolje i tražiti šanse za bilo koju mogućnost da povećamo obim svoje trgovine, proizvodnje i usluga koje prižamo, da dovodimo investitore i otvaramo nova radna mesta koja su nam preko potrebna.

S obzirom da sam kao advokat učestvovao na Samitu jer sam zainteresovan da pružim pravne usluge stranim firmama  – investitorima, uspostavio sam kontakte sa privrednom delegacijom iz Šangaja i predložio sam im da investiraju u Grad Niš, konkretno u fabriku pumpi Jastrebac, MIN, Niški aerodrom, nišku pivaru i skrenuo pažnju na druge mogućnosti koje postoje u gradu. U njihovoj delegaciji bio je i hotelijer koji bi mogao biti zainteresovan za motel Nais. Takođe, dao sam intervju kineskoj državnoj televiziji i ugovorio njihovu posetu Nišu kako bi mogli da informišu svoje gledaoce i privrednike o privrednim, turističkim i kulturnim potencijalima grada Niša.

Pored toga, ostvario sam kontakte sa predstavnicima Britansko-srpske i Nemačko-srpske privredne komore koji su izrazili interesovanje da posete Grad Niš i prezentiraju mogućnosti proširenja naše saradnje – ukoliko ih pozovemo.