Nikola Tesla pomaže Konstatina Velikog

Predstavnici beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ predali su danas niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ opremu za rad i dogovorili se da zaposleni iz niške vazdušne luke budu na praksi kod kolega u Beogradu.

aerodrom-iz-aviona

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić i vršilac dužnosti niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ Vladica Đurđanović rekli su da je ovo nastavak ranije započete poslovno-tehničke sradanje sa beogradskim aerodromom i da će dobijena oprema podići bezbednosti niškog aerodroma.

Kontigent dobijene opreme sadrži vozilo za vuču, viljuškar, vozilo za odleđivanje, podmetače za avione, 35 radio stanica i drugo.

Vrednost pomoći beogradskog aerodroma niškom u poslednje četiri godine iznosi oko 300 miliona dinara u novcu i opremi, rečeno je na konferenciji za novinare.

Generalni direktor beogradskog aerodroma Saša Vlaisavljević je rekao da je u Niš došao sa saradnicima i da će danas videti šta je niškom aerodromu potrebno još od opreme koja bi se našla u sledećoj isporuci pomoći kako bi niški aerodrom što spremnije dočekao sledeću sezonu.

Vlaisavljević je rekao da je beogradski aerodrom postigao do sada najbolji rezultat za 53 godine rada ostvarivši neto dobit koji iznosi više od tri milijarde dinara i povećanje putnika za 31 odsto.

On je rekao da beogradski aerodrom planira investicije u ovoj godini od oko 20 miliona evra i da sada sa beogradskog aerodoroma leti 35 kompanija.

Obuku i praksu u Beogradu će proći 45 zaposlenih sa niškog aerodroma u vidu jednodnevne obuke i prakse i još 10 zaposlenih u vidu višemesečne prakse, rečeno je novinarima na niškom aerodoromu.

OD JUNA KREĆE WIZZ AIR

Niskobudžetna kompanija Viz er (Wizz air) krajem juna leteće iz Niša za Malme i Bazel i na niškom aerodromu očekuju da za četiri meseca bude prevezeno više od 30.000 putnika.

Kapacitet niškog aerodroma trenutno je 100.000 putnika godišnje ili dva leta dnevno, pa bi taj kapacitet bio popunjen ukoliko bi ta niskobudzetna kompanija letela tokom cele godine.

Sa odgovarajućim proširenjima, kapacitet niškog aerodroma mogao bi da dostigne nivo od 140.000 putnika godišnje, rekao je Đurđanović ranije Tanjugu.

Predstavnici niškog aerodroma rekli su da ima još niskobudzetnih kompanija koje se interesuju za letove iz Niša, ali da je reč o komercijalnim letovima i da će odluku o tome doneti te kompanije čija se imena za sada ne saopštavaju.

Izvor: Mondo