Niš tone u socijalnu bedu

Prosečne neto zarade u Nišu opale su za poslednjih deset godina za desetak procenata u odnosu na republički prosek.

beda

U uslovima krize, ta situacija se ne može bitnije promeniti sve dok se ne promeni makroekonomsko okruženje, uprkos svim naporima lokalne samouprave da privuče nove investicije, ocenjuje za TV Zona pluspredsednik Privredno ekonomskog saveta Niša profesor Igor Mladenović.

Svima je jasno, godinama, da se visina plate topi od severa ka jugu Srbije.

Decembarski prosek zarade bio je 49.970 dinara.

Međutim, po onoj staroj poslovici – prosek je kao sarma, dok jedni jedu meso, drugi imaju samo kupus. Tako je na severu Srbije prosečna plata skoro 56.000 dinara, a na jugu tek nešto više od 41.000.

Grad Niš se celu deceniju zaustavio na 85-88 odsto republičke zarade, za razliku od Beogradjana koji prednjače i imaju za petinu veća primanja od ostatka zemlje, kaže Mladenović.

Međutim, potpuno neočekivano osvanuo je podatak da je u niškoj, prilično siromašnoj opštini Crveni Krst prosečna decembarska zarada bila za 15.000 dinara veća od proseka u Srbiji.

beda-2

Ali, Mladenović kaže da pogled unazad objašnjava da situacija nije tako ružičasta. Na primer, 2005. godine u Crvenom Krstu prosečna plata je bila čak 32 % veća od republičkog proseka, dok je prošle godine za 5 % manja od republičke.

Opština Niška banja je te 2005. bila na 90% republičkog proseka, a 2014. godinu završila je na samo 60%, što znači da je cena rada u toj opštini znatno opala.

Na toj desetogodišnjoj liniji napreduje jedino opština Pantelej, verovatno zahvaljujući malom biznisu.

Mladenović kaže da grad čini maksimalne napore da privuče investitore, ali da to u ovakvom makroekonomskom okruženju ide veoma teško.

Sumornu statistiku mogu da poprave samo nova radna mesta. Kako će biti u budućnosti, zavisiće od situacije u okruženju, ali i svetske ekonomske slike, kaže Mladenović.

Ukoliko se desi neki investicioni bum u okruženju ili u nacionalnoj ekonomiji, može da se očekuje boljitak i u Nišu. U situaciji kriznog talasa, to je, kako kaže, potpuno nerealno, jer kriza svima donosi probleme.

Izvor: niskevesti.info