Niški studenti: Za gejeve imate, a troškovima nas opterećujete

– Da li oni koji su izglasali ovakav Zakon, znaju da je 30 odsto naših roditelja u poslednjih nekoliko godina ostalo bez posla! Nije bio problem da se za šetnju gejeva da milion evra kako bi dva sata šetali ulicama, a problem je da nam uskrate ispitne rokove i od naših roditelja traže dodatna plaćanja. Umesto nekih olakšica za one koji bi trebalo da naslede ovui napaćenun zemlju, nude nam da završimo „Megatrend“ i da palimo preko. Ja nemam kuda da idem i neću da odustanem dok se ova nepravda ispravi!-rekao je student Prvnog fakulteta Slobodan Vuković na današnjem protestu pred oko 300 studenata na Trgu kralja Milana i dobio naajveći aplauz.

studentski-protest-1

Milan Petković, predsednik studentskog parlamenta u Nišu pozvao je sve studente da potpišu peticiju u kojoj su navedeni zahtevi.

– Zahtevi su da se vrati apsolventski staž od godinu dana, odnosno da studenti ne plaćaju obnovu godine(od 20.000 do 40.000 dinara) i da nam se broj ispitnih rokova sa pet u godini poveća na šest puta, kao i ranije. Možda veći problem oko ovog Zakona o visokom obrazovanju što je izglasan „na mala vrata“, bez ravnih rasprava i diskusija. Jednostavno, samo je donet i studenti su stavljeni pred svršen čin. Zato želimo da se ponovo razgovara o tom zakonu kako bi bio pravičniji-napominje Petković.

On je najavio odlazak studenata iz Niša na veliki protest svih visokoškolaca u Beogradu koji je zakazan za 13. oktobar. Na današnjem protestu, govorili su svi predstavnici fakulteta Univerziteta u Nišu.

M.S.

[flagallery gid=16]
foto: Vladimir Stanković