Olimpijski centar Jahorina – odličan domaćin

Udaljenost Jahorine od Niša iznosi oko 420 km, preko Višegrad, Rogatice i Pala. Kako predivni predeli i odlična usluga ove skijaške sezone u poslednje vreme privlači sve više gostiju, razgovaramo sa Ivanom Lizdek, stručnom saradnicom za marketing olimpijskog centra.

jahorina

I na teritoriji Srbije i Republike Srpske put je u odličnom stanju. U zimskim uslovima dobro je održavan. Granični prelaz u Dobrunu moguće je preći i sa ličnom karom i to i na starom obrascu, važećom. Na putu do Jahornine veliki broj je Manastira, turističkih zanimljivosti Drvengrad, Šarganska osmica, Zlaibor, Andrićevgrad…

Želimo prvo sve one koji su kroz svoj život,školovanje ili ljubav prema planini bili vezani za Jahorinu podsjetimo na, neke stare Objekte, u kojima su boravili, a njihove potomke da upoznamo sa istima,bar na ovaj način,pošto,kao takvi nažalost više ne postoje, jer nisu u funkciji ili su renovirani.

Mnogim našim sugrađanima koji su svoje vojno obrazovanje završili u Sarajevu,sigurno su ostali u sjećanju Hotel „Šator“ Danas hotel i dalje čeka na renoviranje… Vojno odmaralište „Jahorina“, Dom „Partizan“, Danas ni dom ni ski lift nisu u funkciji, Dom „Mladost“, Hotel „Jahorina“. Gosti sa donje strane hotela izlaze direktno na ski stazu.

Takođe, želimo da ih podsjetimo i na žičare, Šator, Praču i ski lifoove u Rajskoj dolini. Odvje možete pročitati detaljno o istoriji skijanja na Jahornini uz mnogo starih foografija.

Građanin: Predstavite u najkraćem ponudu Olimpijskog centra Jahorina i ostalih Hotela i Apartmana, kao i drugih poniđača.

IL: Na Jahorini smještaj na dnevnoj bazi moguće je rezervisati po cijeni od 10 evra po osobi za apartmanski smještaj pa do 150 evra za hotelski smještaj. Cijene se značajno razlikuju u zavisnosti od perioda kada želite izvršiti rezervaciju, ili od kategorizacije hotela. U prosijeku, i u većem broju hotela tokom najvećeg dijela zimske sezone, dnevni polupansion po osobi ipak iznosi oko 35 evra.

Građanin: Vidim da nudite vrlo povoljno vikend u Hotelu Bistrica?

IL: Top ponuda za ovu zimsku sezonu je ponuda hotela Bistrica. Paket aranžman, koji uključuje tri polupansiona i trodnevnu ski kartu, iznosi 145 evra po osobi u dvokrevetnoj sobi. Od četvrtka do nedelje naši gosti imaju tri tematske večere, roštiljadu, riblju i jahorinsku večeru. Kamin sala uz vino i gitare je poseban ambijent kojem se naši gosti prepuštaju u zimkim danima.

Građanin: Šta nudite Turoperateri i TA u Nišu?

IL: Svi turoperateri i agencije iz Srbije mogu ostvariti saradnju sa Olimpijskim centrom „Jahorina“ i hotelom „Bistrica“, te sa ostalim jahornskim hotelima. Potpisivanjem ugovora o saradnji definišu se uslovi prodaje i način plaćanja po osnovu izvršenih rezervacija.

Građanin: Kakve bi pogodnosti imale organizovane grupe i koji bi broj članova grupe bio minimalan?

IL: Sve grupne rezervacije od minimalno 20 osoba ostvaruju popust od 12% u zimskom periodu, dok u ljetnom periodu svi popusti se formiraju posebno.

Građanin: Da li bi se mogli organizovati fakultativni obilasci opština u Donjem rijeku S.Sarajeva, kao i obilazak Federativnog Sarajeva.

IL: Fakultativni izleti se mogu organizivati na zahtjev gosta.

Građanin: Vremenski uslovi su dosta povoljniji nego prošle sezone, da li trenutka visina snijega obezbeđuje uslove za bezbjedno skijanje na svim stazama?

IL: Zahvaljujući snježnim padavinama ove zimske sezone, kao i sistemu za vještačko osnježavanje, obezbjedili smo odlične uslove za skijanje na svim stazama. Prosiječna visina snijega na stazama je oko 60 centimetara.

Građanin: Sistem za veštačko osniježavanje je u funkciji. Koje staze su prioritetne?

IL: Na stazi Skočine je napravljena odlična podloga zahvaljujući vještačkom snijegu, tako da kontinuitet prirodnih padavina i u manjim količinama donosi Jahorini odlično skijanje.

Građanin: U vašoj ponudi imate i iznajmljivanje ski opreme?

IL: Kompletna ski oprema na Jahorini se može iznajmiti za 7.5 evra za odrasle i 5.10 evra za djecu na dnevnoj bazi.

Građanin: Da li to podrazumijeva i skijaške konbinezone i kompletnu ski opremu ili samo ski opremu i po kojoj cijeni?

IL: Skijaška odijela se mogu kupiti na Jahorini u buticima sportske opreme. Ne postoji mogućnost iznajmljivanja skijaških odijela u ski rentalima.

Građanin: Ima više ski škola, kolika je Vijena časa za pojedinca, a kolika za organizovanu grupu?

IL:  Individualni časovi skijanja se kreću u rasponu od 10-15 evra, dok cijena za grupne časove se formira na licu mjesta u zavisnosti od veličine grupe i broja časova.

Građanin: Koji je minimalni broj časova da bi početnik mogao da počne koristiti vertikalni transport?

IL: To zaista zavisi od početnika u skijanju, ali u prosijeku nakon 3 dana skijanja djeca izlaze na vrh Jahorine u pratnji ski učitelja, dok odraslim početnicima treba ponekad i dva do tri dana duže.

Građanin: Koje su cijene vertikalnog transporta na bazi dnevne, a koje na bazi višednevnih karti i šta imate u ponudi?

IL: Dnevna ski karta za odrasle iznosi 17-19 evra u zavisnosti da li se skija radnim danima ili vikendom. Sedmodnevna ski karta iznosi 96 evra. Naravno da tu postoje i mnoge druge opcije ski karata, a ona koju gosti rado koriste je 4 sata skijanja po cijeni od 14 evra. Olimpijski centar „Jahorina“ je u stalnom nastojanju da zadovolji sve potrebe skijaša uvođenjem što većeg broja vrsta ski karata.

Dragi sugrađani, vjerujemo da smo vas bar na trenutak podsjetili na neki period vašeg života koga se rado sjećate. Ako jesmo to nam je neizmjerno zadovoljstvo. Jahorina vas čeka raširenih ruku, a nama je zadovoljsvo da vam možemo prenijeti,

Predrag Zlikovac