Petar Božović častio celu kafanu „Kod Macana“

Kada bi zidovi niških kafana znali da pričaju, ispričali bi događaje, emocije i anegdote koje se mogu doživeti, očigledno samo u Nišu. Onomad, na Badnji dan dok beton puca od hladnoće, u kafanu „Tri fenjera“ ili popularnije „Kod Macana“ ulazi gorostas našeg glumišta Petar Božović.

Petar-Bozovic

I kako ga je bog dao onolikog, seda za sto i traži brzo nešto za ručak jer mnogo žuri. Bar je tako rekao na početku. Normalno, niške kafane, ne bi bile to što jesu da ga lokalni gosti ne prihvataju kao drugara od davnina. Lokalni gosti su, inače sitni privatnici i drugi domaćini koji po neko kuvano vince ili „grejanu“, znaju da popiju pred ručak. Prednjače Zoran Mirović Guća, Šorban i drugi. Započinju konverzaciju s Božovićem koji je u svoj toj priči zaboravio da žuri. Razvijaju se teme i dileme, od glume preko fudbala do lepih žena…

-Piće za celu kafanu! Za sve goste!-uzviknu odjednom na opštu radost svih gostiju Božović, a Predrag Mitić, sin vlasnika nam objašnjava da je u stvari, glumac bio oduševljen ljudskom, narodskom atmosferom od ljudi za drugim stolovima koji su ga prihvatili kao najrođenijeg.

-Bilo je tu smeha i razgovora o svemu i svačemu, a kada je naručio špricer, ja mu napravim onaj poznati „iz vazduha“(mlaz sode iz sifona ulazi u čašu s razdaljine od jednog metra-prim.aut). I tu je častio i još malo popričao s ljudima. Onda je odjednom video da kasni i otišao-priča Mitić. Normalno, sa sobom je poneo kilogram najbolje niške kavurme, da ga seti na Niš.

M.Smiljković