Podele na Beograd i provinciju su pogubne za sve nas

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Đorđe Vukadinović, politički analitičar

djordje-vukadinovicNe kaže se slučajno da riba „smrdi“ od glave. Veliki deo dobrog dolazi iz Beograda, ali u poslednje vreme najveći deo loših stvari stiže iz prestonice. To je nešto kao kada je u jednom organizmu srce bolesno, onda je i ceo organizam ugrožen. Ja sam izuzetni protivnik podela i sukoba centar, periferija, Beograd ili takozvana provincija jer Beograd nije kao što je nekada bio – Njujork na Balkanu, dakle prava metropola, a ni takozvana provincija nije samo neka mračna kasaba gde se rano smrkava.

Proces devastacija Beograda i Srbije traje dugo godina gde je strani faktor od sankcija početkom devedesetih do bombardovanja krajem devedesetih, značajno doveo do ekonomskog propadanja. Oni su stvorili neku vrstu pustinje i groblja i od Beograda i u unutrašnjosti. Pritom su nam uzeli kulturne i duhovne elemente opstanka, a nametnuli lažne dileme i polarizacije. Među njima su i i te podele na centar i periferiju, Srbe i Srbijance. Ima tih podela na patriotsku i građansku Srbiju kao da građani nisu patrioti i obrnuto što su potpuno pogrešna upoređivanja.

Imamo tu i problem da poslanici u Narodnoj skupštini predstavljaju svoje stranke, a ne građane koji su ih birali. I ne sviđa mi se ta lažna polarizacija na poslanike iz unutrašnjosti i iz Beograda. Na kraju krajeva, i oni koji dolaze iz drugih delova Srbije zapravo na neki način žive u Beogradu. Postoji politička kultura, ali jedna od podela na Beograd i ostatak Srbije je jedno od naših prokletstava i nevolja. Znam, na primer, kada gosodin Čanak dođe u Niš ili Kragujevac, on dobije salve aplauza jer govori protiv Beograda. Međutim politika gospodina Čanka je pogubna po celu Srbiju i u suštini, ta retorika je često vrlo bliska našim neprijateljima koji su ili u komšiluku pa sve do zapada. U suštini nije dobro da Beograd bude razvlašćen jer Beogradu ne može biti dobro, ako je oko njega jedna demografska i kulturna pustinja, močvara…Dakle, samo ravnomerni razvoj države može da nam donese dobro, a sve polarizacije „Niš radi Beograd se gradi“ i slično su pogubne za sve nas.

foto svetigora.com