Posle Beograda – prvi put Festival LGBT filmova u Nišu

UG Zadrugarice u okviru svog programa promocije alternativne i angažovane umetnosti i kulture u periodu od 20. do 25. februara u Nišu organizuju Međunarodni festival queer filma „Merlinka“.

pride101

Svečano otvaranje festivala će se odigrati u maloj sali bioskopa Kupina, u petak, 20. februara, sa početkom u 19h. Otvaranju će prisustvovati osnivač festivala i gej aktivista Predrag Azdejković, koji će nas tom prilikom upoznati sa svrhom, istorijatom i razvojem festivala, kao i budućim planovima. Prisutna publika i novinari biće u prilici da postavljaju pitanja gostu i organizatorima.

Merlinka festival jedna regionalna inicijativa, kojom rukovode Gej-Lezbejski Info Centar i Dom omladine Beograd, i koja se realizuje već šest godina za redom, a ove godine po prvi put i u Nišu. Internacionalni festival queer filma “Merlinka” organizovan je sa idejom da promoviše filmske naslove koji se bave gej, lezbejskom i transseksualnom tematikom, a koji retko kad dođu do domaće filmske publike. Vodeća tema ovogodišnjeg Merlinka Festivala je SLOBODA. Sloboda u kontekstu prava da svako bude ono što jeste, ali i u smislu borbe za slobodu i njeno očuvanje, jer osvojene slobode mogu u svakom trenutku da budu ugrožene. Organizacijom jednog ovakvog festivala Zadrugarice u saradnji sa partnerima žele da doprinesu stvaranju jedne bolje i slobodnije Srbije za sve njene građane i građanke, navodi se u saopštenju.

Gostovanje Internacionalnog film festivala „Merlinka“ u Nišu realizuje se uz podršku Fondacije Hajnrih Bel Beograd i zahvaljujući saradnji i partnerskoj podršci GLIC (Beograd), Doma omladine Beograd, organizacije ProAktiv, Kupina filma i Medija centra Niš.

Foto:blic.rs