Pravovremeno otkrivanje virusa, uslov za normalan život

Povodom “Druge evropske nedelje testiranja na HIV” medijima su se u niškom Media centru obratili prof. dr Biljana Kocić, šef savetovališta za dobrovoljno i poverljivo testiranje, Instituta za javno zdravlje Niš i dr Čedomir Šargić, načelnik Centra za promociju zdravlja IZJZ Niš.

hiv

“Borba ne zavisi samo od zdravstvenog sektora. Želimo da izađemo iz zdravstvenih institucija i da vidimo kakav će odziv biti, pre svega studenata, kao posebno rizične grupe. Kroz ovu akciju omogućeno je svima da se anonimno testiraju na hepatitis B i C. Odgovornost je svih nas” – rekla je prof. dr Biljana Kocić.

U Nišavskom i Timočkom okrugu 143 osoba je indetifikovano sa virusom HIV. 115 muškaraca. Srbija je još uvek daleko od evropskih standarda, kada je u pitanju testiranje na HIV. Tek 12 osoba na 1000 se testira, dok je u Švajcarskoj prosek 200 na 1000.

U Srbiji svaka treća osoba sa HIV-om ne zna da je zaražena, dok svaa druga ima poodmakli status, odnosno sidu. Zbog ovakvih stvari edukacija i testiranje je najvažnije. Sa HIV-om može da se živi normalno. Sa pacijentima zaraženim od ovog virusa radi se individualno, jer ne postoji neki recept za sve. Kod nekih je potrebna promena ishrane, kod drugih nešto drugo, u zavisnosti od okolnosti i drugih podataka.

Svaka osoba zaražena HIV-om informisana je o krivičnoj odgovornosti koju donosi namerno prenošenje bolesti.

Savetovalište za dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV u IZJZ Niš radi od 2004. godine. Do danas, gotovo 4000 klijenata tražilo je usluge Savetovališta koje su besplatne i dostupne, bez dokumentacije, za sve građane Srbije. Savetovalište za dobrovoljno poverljivo anonimno sa vetovanje i testiranje na HIV toku evropske nedelje testiranja radiće kao i svakog radnog dana u periodu od 8 do 14 časova.

Igor Aćimović