Prijave protiv Perišića i Stankovića

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu protiv gradonačelnika Niša Zorana Perišića (SNS) i direktora Direkcije za javni prevoz Nenada Stankovića (SNS) zbog zloupotrebe službenog položaja, saopštio nam je Dragan Dobrašinović, građanski nadzornik republike Srbije.

– Krivična prijava je podneta zbog toga što su Zoran Perišić i Nenad Stanković prekoračili granice službenog ovlašćenja i izvršili uticaj na naručioca da uslove tendera prilagodi ponuđačima „Niš-ekspresˮ a.d. Niš i JP „Aerodromˮ Niš, odnosno da sa njima suprotno Zakonu o javnim nabavkama zaključi ugovore. Na taj način je izabranim ponuđačima pribavljena korist proistekla iz zaključenih ugovora, a potencijalnim ponuđačima naneta šteta zbog toga što je naručilac narušio osnovna načela Zakona – načelo obezbeđivanja konkurencije i načelo jednakosti ponuđača. Građanski nadzornik zahteva brzo, efkasno i objektivno procesuiranje odgovornih i hitno preduzimanje mera za utvrđivanje ništavosti ugovora zaključenih uz grubo kršenje antikorupcijskih odredaba Zakona o javnim nabavkama-navodi Dobrašinović. Više o ovoj temi može se videti na www.nadzor.org.rs.

Cela priča oko navodnog nameštanja tendera za javni gradski prevoz izašla je ovih dana kada je „procureo“ deo snimka sa sednice Gradskog veća koju je objavio Internet portal Južne vesti. Potom je gradonačelnik Niša kao odgovor objavio ceo snimak sednice na gradskom sajtu gde se uočava da kompletnu proceduru mora da preispita nadležna inspekcija.

M.S.