Promocija knjige “Dva cvancika” Dejana Milića

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ u Nišu poziva sve zainteresovane da u četvrtak, 26. februara u 18 časova posete promociju knjige Dejana A. Milića „DVA CVANCIKA“. Na promociji govoriće: doc. dr Mladen Milošević, direktor Inovacionog centra Fakulteta bezbednosti, Vladimir Stanojević, novinar i Dejan A. Milić, autor. Odlomke iz knjige čita glumac Miloš Cvetković.

Dva cvancika D M

-Knjigu čini skup autorovih razmišljanja u formi kratkih društveno angažovanih priča o srbijanskim prilikama i neprilikama u periodu od leta 2010. do leta 2012. godine. Neopterećen političkim i ideološkim svrstavanjem, dovoljno hrabar da se, kao građanin, oglasi, Milić se, vrednosno opredeljuje. Upire prstom u nas same kao u glavne krivce tumaranja po sokacima i slepim ulicama ekonomije, obrazovanja, kulture, unutrašnje i međunarodne politike, stoji u pozivu za promociju.

Autor nema dilemu: da smo karakterom čvršći, mentalitetom pošteniji, razumom zdraviji, voljom radniji, naše otadžbinske pesme ne bi obilovale toliko tužnim akordima. I sam se katkad podsmevajući sopstvenom doprinosu društvenom boljitku, sasvim na tragu svog vrednosnog opredeljenja autor na jednom mestu zaključuje: „Film o raspetoj Srbiji gledamo toliko dugo već. Odavno. Ali nije Srbija razapeta između demokrata i naprednjaka, ni između levice i desnice. Nije ona, jadnica, razapeta između partizana i četnika, niti između Srba i drugih njenih građana. Srbija je žestoko razapeta između čistih ideja i sifilističnih strasti onih koji misle da na njoj imaju pravo svojine“, navodi se u knjizi.

A.K.