Prvi put javno pročitana „Niška dekleracija“ (foto)

Obeležavanje 100 godina „Niške dekleracije“ (7.12.1914 – 7.12. 2014), održano je danas na Platou ispred Oficirskog doma u ulici Orlovića Pavla, a glumac Narodnog pozorišta u Nišu Risto Bukvić po prvi put je javno pročitao šta piše u ovako značajnom dokumentu za Srbiju.

obelezavanje-Niske-deklerac

Vlada Srbije i skupština su pred vihorom rata zasedali, baš u Oficirskom domu gde je dokument i izglasan kao tadašnji zvaničan stav Kraljevine Srbije, a u kome jasno se definišu ratni ciljevi. Današnja manifestacija krenula je zvukom srpske frule odnosno melodijama koje su sokolile srpske vojnike u I svetskom ratu kao što su Tamo daleko, Kreće se lađa Francuska i druge. Na obeleževanju govorili su istoričar Boban Janković i profesor Nebojša Ranđelović, istoričar Rade Stanković kao i Mile Ilić, u ime pokrovitelja.

niska-dekleracija1

Zgrada Oficirskog doma je podignuta 1890. godine i bila je najpre kafana „Veliki bulevar“, da bi je 1903. godine otkupila Komanda grada i od tada nosi naziv Oficirski dom po kome je prepoznatljiva i danas, iako je u njoj dugo godina bio Dom mladih.

gradjanin.rs