„Samo“ 330 niških političara krije podatke o imovnom stanju!

Lokalni antikorupcijski forum objavio je neverovatnu činjenicu, a to je da je od 530 poslatih upitnika o imovnom stanju, čak 330 niških političara i funkcionera odbilo da prezentuje javno svoje prihode i broj funkcija. Njih 115 je to učinilo, ali nisu dali da se rezultati objave!? „Samo“ 85 je dalo tražene podatke koji će biti objavljeni u februaru mesecu, krajnji je rezultat koji je ovo telo predstavilo na konferenciji za novinare u niškom Medija centru. Ovakav rezultat može da znači samo dve stvari. Ili kriju imovinu jer su je nezakonski stekli. Lakše je da ne daju podatke i da za to budu napadani, u odnosu na to da daju pa da kasnije budu uhvaćeni u laži. Mada postoji i treći razlog, a to je da su potpuno bezbrižni da im se ništa neće dogoditi ukoliko to ne učine.

skupstinagradanisa

Svoju imovinu, zaradu, funkcije i ovlašćenja nisu prezentovali najviši gradski funkcioneri, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, zamenik predsednika Skupštine Grada Nenad Stanković, većnici Srđan Vasković, Žarko Ranković, Jovan Stojković, Srđan Aleksić i predsednik Odbora za imenovanje Skupštine Grada Dejan Jovanović, kao ni predsednici gradskih opština Niška banja, Zoran Vidanović i predsednik Gradske opštine Pantelej, Srđan Savić.

Pored toga, čak 7 od 11 narodnih poslanika odbilo je da popuni upitnike: članovi Srpske napredne stranke – Bratimir Vasiljević, Andrijana Anastasov, Ljubica Mrdaković-Todorović i Momir Stojanović, Ivana Dinić (SPS), Milorad Stošić (PUPS) i Goran Ćirić (DS).

-Uverena sam da bi gradonačelnici u nekim naprednim demokratskim zemljama među prvima morali da odgovore na ovakvu vrstu upitnika, ali to ovde nije slučaj. Bojim se da će proći još vremena dok naši političari ne dođu do tog nivoa političke svesti i odgovornosti – navela je Zorica Miladinović iz LAF-a.

Među onima koji su popunili traženo, ali nisu dali da se to objavi su većnici Milan Pešić, Branislav Ranđelović, Mihajlo Zdravković, Nenad Gašević i Miloš Banđur, kao i 12 načelnika gradskih Uprava, sekretar Skupštine Grada Ivan Nikolić i predsednik Gradske opštine Palilula Boban Džunić.

Među onima koji su odgovorili na zahtev LAF-a i dozvolili da podaci budu javno objavljeni su zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković, poslanici Dušan Milisavljević (DS), Blagoje Bradić (Zajedno za Srbiju), Ninoslav Stojadinović (SNS), Miroljub Stanković (PUPS), ali i lider URS-a i Branislav Jovanović. Mile Ilić, predsednik Skupštine grada dao je podatke, ali se nije složio da se objave činjenice, ako je član nekog udruženja, organizacije ili ako je neko povezano lice s njim, zasnovalo stalni radni odnos.

M.S.