Samo deo EI NIš u stečaju

EI Niš je osamdesetih godina prošlog veka zapošljavala oko 18.000 radnika, a sada ima šezdesetak zaposlenih.

einis

Deo Elektronske industrije (EI) Niš je na spisku preduzeća koja idu u stečaj, ali rukovodstvo tog nekadašnjeg velikog poslovnog sistema još nije dobilo zvanično saopštenje o pokretanju stečajnog postupka.

Direktor EI holding korporacije Aleksandar Popović rekao je za Betu da pretpostavlja da se na spisku Agencije za privatizaciju, gde je 188 preduzeća koja idu u stečaj, nalaze one firme iz sastava EI koje nemaju ni jednog zaposlenog.

„Pretpostavljamo da se na tom spisku nalaze firme koje postoje samo na papiru i čiji smo stečaj i sami predlagali, ali ćemo tek nakon dobijanja zvaničnog saopštenja moći da komentarišemo odluku Agencije za privatizaciju“, izjavio je Popović.

Rudokovodstvo EI holdinga, koje ima 20 preduzeća, ranije je Agenciji predložilo da stečajni postupak bude pokrenut u 14 preduzeća koja postoje samo na papiru.

Po oceni rukovodstva EI holdinga, stečaj treba da izbegnu EI holding, EI Elmag, EI Komerc, EI čegar, kao i dve firme iza sastava Elektronske koje se nalaze u Beogradu – EI Pionir KT i EI Pionir UKT.

„Ove firme treba da opstanu iz različitih razloga, neke zbog dobrih pogona i dobrih proizvodnih programa, a neke zbog vredne imovine“, kazao je Popović.

Rukovodstvo EI holdinga zalaže se da tih šest firmi formiraju novo preduzeće koje bi upravljalo Inudustrijskom zonom „Istok“ u kojoj se nalazi Elektronska industrija, ali i druge privatne firme.

Izvor: Akter