“Slobodna zona” počinje i u Nišu

Jubilarni 10. festival autorskog filma “Slobodna zona” održaće se od 7. do 12. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

“Reč je o društveno angažovanim filmovima, koji govore o individualnim i kolektivnim načinima borbe za ostvarenje prava, a istovremeno su to i kinematografski značajni filmovi koji su učestvovali na najvažnijim svetskim filmskim festivalima, i dobijali nagrade.” izjavio je Dejan Dabić. Organizator Dragan Đorđević rekao je da je ovo izuzetna prilika gde se može videti kinematografija dokumentarnog i igranog karaktera gde je svaki od filmova posebna priča za sebe, a što javnost može i da uoči ukoliko dođe na projekcije.

Program će otvoriti film o muzičaru Niku Kejvu “20.000 dana na zemlji”. Ovaj film će biti prikazan u petak u bioskopu Vilin grad, od 20h..Film govori o tome kako mit, sećanje, ljubav i gubitak oblikuju naše živote iz dana u dan. Karta za ovu prokciju je 260 dinara, dok je za sve ostale cena karte 100din. Film je osvojio nagrade za montažu i režiju na međunarodnim filmskim festivalima u Sandensu i Berlinu.

Trejler za ovaj film možete pogledati ovde:

Od subote do srede biće prikazano još deset dilmova, a sve proekcije zakazane su u  Niškom kulturnom centru. Projekcije u NKC zakazane su za 19h, odnosno 21h.

Program festivala:

Petak – Bioskop Vilin grad

20h: 20. 000 dana na zemlji (dokumentarni)

Subota – NKC

19h: So zemlje (dok.)
21h: Ljubavna Odiseja (dok)

Nedelja – NKC

19h: Motivacija: nula (igrani)
21h: Potraga za Felom (dok)

Ponedeljak – NKC

19h: Dolazimo kao prijatelji (dok.)
21h: Omar (igr.)

Utorak – NKC

19h: Ne ostavljaj me (dok.)
21h: Timbukta (igr.)

Sreda – NKC

19h: Žirafada (igr.)
21h: Pleme (igr.)

I. Aćimović