Srbija u sledeću godinu ulazi kao jedna od najsiromašnijih u Evropi

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin:Milan Lapčević, prvak DSS u Nišu

Milan-Lapccevic1Srbija će u sledeću godinu ući u istoriju i kao jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope u kojoj je već pet meseci paralisan pravosudni sistem, a škole su u štrajku treći mesec.  U 2015. godini Srbija će dostići istorijsku zaduženost od 22,2 milijarde evra. Samo za kamate ćemo izdvojiti istorijskih 1,1 mlijardu evra, BDP će biti biti istorijski najniži u poslednjih 15 godina. Prema tome kada su nam najvljivali da će ovo biti istorijski budžet, zaista su imali pravo. Dakle, u 2015. godini živeće se mnogo gore nego ove.

Aranžman sa MMF-om je poguban po srpsku ekonomiju. Uslovljen je smanjenjem plata i penzija, otpuštanjem radnika,plan je da se rasprodaju veliki državni sistemi što će pojačati recesiju i dovesti zemlju i narod robovski položaj. Još 2008. godine se za poljoprivredu izdvajalo duplo više nego doneseni budžet. pa, o čemu mi to pričamo kada jednoj zemlji koja živi od poljoprivrede ukidate subvencije.

slika-buvljaka

Namere Vlade da smanji izdvajanja za plate državnih činovnika i tako smanji minus u budžetu, su potpuno deplasirane jer ništa nije učinila da smanji ogromna primanja direktora i menadžmenta u javnim preduzećima, agencijama i Narodnoj banci gde se plate kreću od nekoliko stotina hiljada dinara pa do fantastičnih 2,3 miliona kolika su primanja direktora Srbijagasa, najvećeg gubitaša u zemlji. Ako želi solidarnost i razumevanje, vlast mora prvo sebi da drastično smanji primanja, pa da onda to zahteva od drugih. Ne može se u isti koš računati plata profesora i plata nekog savetnika u nekoj od agencija koji neće ni osetiti razliku.