Stepinac bez mise u Nišu

Salvu negodovanja na internetu među Srbima izazvala je informacija da se u Nišu služi misa zadušnica (parastos)kardinalu Alojziju Stepincu, jednom od ideologa Pavelićeve NDH. Međutim, niški župnik to demantuje.

podsetnik na kalendar

– Neko je pogrešno protumačio objavu naše župe (parohije), koja je uz obaveštenje o misi (bogosluženju) za 10. februar 2015. priložila i katolički crkveni kalendar za taj dan, a 10. februar je posvećen blaženom Alojziju Stepincu. To, međutim ne znači da se u katoličkim hramovima u Srbiji tog dana njemu drži misa zadušnica. Ja sam u Srbiji već 20 godina, to nikad nije činjeno, te nije ni sad u Nišu – izjavio je za „Vesti“ župnik Marko Trošt iz Niša.

On je pojasnio da prema vatikanskim pravilima „nisu sve rimokatoličke crkve u svetu u obavezi da proslavljaju sve svece i blažene iz katoličkog crkvenog kalendara“.

– Stepinaca proslavljaju Hrvati, ali to ne moraju da čine svi rimokatolici, jer takva obaveza ne postoji – tvrdi župnik Trošt.

Stepinac je, da podsetimo, umro 10. februara 1960. u kućnom pritvoru. Vlasti SFRJ osudile su ga na 16 godina zatvora zbog saradnje sa Pavelićem. Stepinac je u Prvom svetskom ratu bio je austrougarski vojnik.

Pao je u italijansko zarobljeništvo, gde se prijavio u dobrovoljce i borio na strani Srbije. Zakleo se na vernost i lojalnost prvom jugoslovenskom kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću. Nakon izbijanja Drugog svetskog rata i formiranja ustaške NDH zakleo se poglavniku Paveliću i njegovom vojskovođi Kvaterniku.

Izvor: Vesti-online.com