Štrajka lekara nit’ je bilo, nit’ će biti

Teško je, a možda i nemoguće štrajkovati pod Hipokratovom zakletvom. To je bio moj prvi utisak kada sam danas otišao u Klinički centar Niš.

slaka za strajk lekara

Iako je za danas bio najavljen jednodnevni štrajk upozorenja, uz poštovanja minimuma procesa rada (samo hitni slučajevi, akutna stanja i povrede dece, omladina i porodilje) na terenu je situacija bila drugačija. Osim simboličkog čina čitanja proglasa u niškom kliničkom centru, situacija je tokom dana bila uobičajna. Svi pacijenti su zbrinuti, a građani nisu imali nikakve primedbe na rad zaposlenih. Bar što se tiče najavljenog čina.

U proglasu se navodi da zaposleni u zdravstvu se se odlučili na ovaj vid sindikalne borbe zbog sledećih stvari, smanjenja plata u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, izrada i potpisivanje PKU za zdravstvenu i socijalnu delatnost do 31. 12. 2014 i  izrada novog sistema obračuna plata tj platnih grupa i razreda.

Siniša Đurđević, predsednik sindikata zaposlenih u zdravstu i socijalnoj zaštiti u Nišavskom regionu kaže da je štrajk bio u planu, ali…

“Planirali smo da svaka sreda u novembru bude dan za štrajk, ali smo od toga odustali jer nam je iz Ministarstva obećano da će naši zahtevi biti ispunjeni. Potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora do kraja godine i dogovor u vezu platnih razreda.”

Obećanje koje su juče dobili od ministra Lončara verovatno je bio i stvarni razlog zbog čega je situacija danas bila normalna, ali je evidentno da Država udara tamo gde je najlakše.

Zaposleni u zdravstvu naglašavaju da smanjivanje plata samo po sebi ne bi bio povod za štrajk, već da ih mnogo više pogađa odluka u uvođenju platnih razreda, odnosno posledice koje bi ta odluka imala: izjednačavanje plata zaposlenima, bez obzira na nivo stručne spreme. Kako su nam rekli, ta odluka bi trebalo da bude promenjena i oko toga će se voditi pregovori, koji bi trebalo da dovedu do toga da oni sa višim stepenom stručne spreme budu bolje plaženi od svojih kolega koji su sa školovanjem završili nešto ranije.

U sindikatu Nezavisnost KC Niš su nam takođe rekli da je njihov stav da je kolektivni ugovor koji je trenutno na snazi dobar, i da oni ne žele da se on promeni. Bar ne drastično. Oko toga će se narednih dana voditi pregovori, a osim toga zakazana su brojna gostovanja medicinskih radnika, osnosno njihovih predstavnika kao i TV duel sa ministrom, tako da će javnost narednih dana biti bolje upoznata sa situacijom.

piše:Igor Aćimović
foto. Kurir