Studenti pred današnji protest: Idemo svi pred Vladu Srbije

Ukoliko današnji studentski protesti ne donesu rezultate, odnosno Ministarstvo prosvete ne uvaži njihove zahteve, očekuje se organizacija velikog protesta studenata iz svih univerzitetskih gradova i to ispred Vlade Srbije 13. oktobra ove godine, navodi dnevni list „Danas“. Studenti se danas okupljaju u isto vreme u nekoliko gradova Srbije.

proteststued

Studentski parlament Univerziteta u Nišu, u koordinaciji sa Studentskom konferencijom univerzitetâ Srbije i Studentskim parlamentima ostalih Univerziteta, organizuje danas 6. oktobra (ponedeljak) veliki protest studenata niških Univerziteta 12 časova na centralnom gradskom trgu – Trgu kralja Milana! Kratkoročni zahtevi koji se mogu videti ovde https://www.facebook.com/events/765522130168340/?ref=22 su da se broj ispitnih rokova vrati sa pet na šest.

– Studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011, odnosno 2011/2012. godine moraju da zadrže pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, kao što je i do sada bila praksa. Tražimo i da status studenta koji ne završi studije do isteka roka, ne prestaje i produžava se do kraja školske 2015/2016. godine Iz svih tih razloga, nemamo drugog načina, nego da mirnim protestom iskažemo svoje nezadovoljstvo, pre svega zbog načina komuniciranja sa studentima, a onda i zbog usvojenih izmena i dopuna Zakona-poručuju iz Studentskog parlamenta.

M.S.