Sumnja u nepotizam: Dekanu Iliću, supruga produžila radni vek

Uprkos odluci Vlade Srbije da svi koji napune 65 godina i 15 godina radnog staža, momentalno idu u penziju, dekanu Medicinskog fakulteta u Nišu je produžen ugovor o radu na još godinu dana u Institutu za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“. To i ne bi toliko „ubolo oči“ javnosti i članovima Upravnog odbora lečilišta da se na čelu ove institucije ne nalazi njegova supruga Marina Deljanin-Ilić te se postavlja pitanje da li tu ima nepotizma. Razna anonimna i otvorena pisma „zakuvale“ su ovih dana atmosferu u ovom poznatom lečilištu gde se jedna grupa usprotivila direktorkinoj odluci da svome suprugu produži ugovor o radu. Zato je prekjučerašnje zasedanje Upravnog odbora Instituta zatražilo mišljenje od nadležnnih ministarstva i inspekcije rada mišljenje jer, kako kaže predsednik UO Aleksandar Stojković, „među članovima je postojala sumnja u ispravnost ugovora“.

niska-banja-ilic

Dekan Ilić je zaposlen na Medicinskom fakultetu, ali da bi bio na tom mestu, on i svi ostali doktori na položajima, moraju imati nastavnu bazu. On u ovoj ustanovi dugo radi, ali sada se to kosi sa naredbom države. Supružnici, direktorka Deljanin-Ilić i dekan Ilić pak ističu da je sve po Zakonu o radu i Zakonu o univerzitetu. Direktorka Deljanin-Ilić potvrđuje „Gradjaninu.rs“ da je dekanu Iliću produžen ugovor, ali i kaže da postoji zakonski osnov po kome je to urađeno.

-Sigurno da postoji zakonski osnov.To je da onaj ko počne na fakultetu godinu, a stekne uslov za penziju, mora da završi škosku godinu što je u ovom slučaju 30. septembar 2015 godine. To je na svim univerzitetima, nije to specifikum za niški univerzitet. On mora da završi školsku godinu i to je obavezno. E, sad pošto smo mi nastavna baza Medicinskog fakulteta i pošto je to jedinstveni radni odnos, automatski to se jednostavno podrazumeva. Znači za njega(dekana Ilića) u ovom slučaju ništa više, ali ni manje nije urađeno. Postoji član odredbi, znači Zakon o radu predviđa, jeste do 65 godina, ali ukoliko se s poslodavcem drugojačije ne dogovori. Konsultovala sam dekane drugih fakulteta, to je bila moja obaveza prema Zakonu o univerziztetu i kao nastavne baze. On ovde nije muž, on je profesor Stevan Ilić, kao svaki profesor prema kojima jednako postupam. To što je igrom slučaja moj muž, ja to ovde gledam čisto profesionalno. Ja sam četvore oči otvarala da bih izbegla probleme. Mene je povredilo to da moj dosadašnji stručni rad pod sumnjama, kojima nema mesta jer i po Zakonu o radu i po Zakonu o Univerzitetu. Što se mene tiče, mogu doći inspekcije da provere moju profesionalnost-ističe Deljanin Ilić.

Dekan Ilić takođe tvrdi da je njegov ugovor o radu strogo po zakonu.

-To što tvrdite da sam ja uveo kao obavezu u statut fakulteta da Institut mora biti nastavna baza Medicinskog fakulteta, to nije tačno. Tu odluku je usvojio Senat Univerziteta na predlog Medicinskog fakulteta i potpuno je jasno po oba zakona da ja imam prava na još godinu dana produžetka ugovora. Pa čak mogu, ako hoću da produžim još na tri godine, ali ako to dozvoli Univerzitet. Drugo, moja supruga je potpuno nezavisna na direktorskom mestu. I pošteno, da nemam prava, što bi ja prljao karijeru pa kršio zakon zbog godinu dana ugovora-kaže Ilić.

Upravni odbor sumnja u ispravnost produženja ugovora

Dr Aleksandar Stojković, predsednik Upravnog odbora lečilišta u Niškoj banji kaže da je ovaj organ poslao dopis nadležnom ministarstvu i Inspekciji rada.

-Upravnom odboru je pravna služba predočila odredbe zakona i članove Instituta i fakulteta po kojima se produženje ugovora opravdava, ali neki članovi su izrazili sumnju da li je to pravno validno pa smo zato zatražili reagovanje nadležnih. Jedina logična varijanta je da sve to ispita Ministarstvo zdravlja kao osnivač Institiuta, Ministarstvo prosvete (nadležno za Mecinski fakultet) i Inspekcija rada. Tu imamo jedno mišljenje pravne službe nasuprot članovima odbora, a pošto smo zaduženi za zakonitost rada, to je bilo jedino moguće rešenje-ističe Stojković.

M.Smiljković