Uklonjen nanos i otpad iz dela korita Gabrovačke reke

U Gradskoj opštini Palilula odgovorno se radi na zaštiti teritorije opštine od mogućih vremenskih nepogoda, koje su ovog proleća, ogromnu štetu nanele Obrenovcu i njegovoj okolini. Radnici Vodoprivrednog preduzeće „Erozija“ očistili su i produbili uređen deo korita Gabrovačke reke od mosta kod Ćele Kule, uzvodno do PMF-a.

GABROVACKA-reka

Ovom prilikom iz korita je uklonjen materijal koji je reka donela, smeće i rastinje, te je omogućen normalan protok vode i sprečeno eventualno izlivanje reke. Radove su obišli Ivica Stojanović, član opštinskog Veća i Aleksandar Ždrale, zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Palilula. Po rečima većnika Stojanovića, ovo je samo jedna u nizu opštinskih aktivnosti vezanih za nadzor i praćenje uređenja vodotokova i odvodnih kanala na područiju opštine. U proteklom periodu realizovano je više projekata koji su imali za cilj ekološko obrazovanje građana. Organizovali smo i dobrovoljnu akciju čišćenja reke – istakao je Ivica Stojanović.

Za Niš i okolinu opasnost od poplava predstavljaju „vode drugog reda“, odnosno bujične vode i potoci. Neka istraživanja koje je radio Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu ukazuju da najveću opasnost po Niš predstavlja upravo Gabrovačka reka. Ova reka, u jednom delu, uzvodno od mosta kod Prirodno-matematičkog fakulteta, nije regulisana. Najveći problem i potencijalna opasnost od poplava, ocenjuju u Vodoprivrednom centru „Morava„ u Nišu, predstavlja i Suvodolski potok. U opštini Palilula ocenjuju da bi bujične reke bile bezbednije treba da se izvedu regulacioni radovi, kao što je to urađeno na Nišavi, ali za sada se o tome ne govori. Za čišćenje ovih reka i potoka odgovoran je Grad odnosno Uprava za poljoprivredu i razvoj sela. Za ove namene, prošle godine obezbeđeno je u gradskom budžetu oko četiri miliona dinara, međutim novac je usmeren za hitne intervencije na vodotokovima koje štite određene delove od izlivanja potoka.

D.Vidojković, EKOpolis