Vladimir Savčić Čobi – legenda koja je krenula iz Niša

Ovo je prvi od nekoliko tekstova kojima ćemo podsetiti čitaoce na povezanosti Sarajeva(BIH) i Niša, a kroz poznate ličnosti koje su rođene u Nišu. Među tim vezama nezaobilazna ličnost je Vladimir Savčić – Čobi. On je rođen u Nišu, a blistavu karijeru je izgradio u Sarajevu pa i u Beogradu. To je pevač koji je iz našeg grada krenuo i bio kasnije jedan od najpoznatijih pevača stare Jugoslavije, a koja je imala 22 miliona stanovnika.

delo

Vladimir Savčić – Čobi rođen u Nišu 6. juna 1948. godine. Otac mu je bio vojno lice,poreklom sa Sokoca Republika Srbska, pa su se Savčići poslije Niša selili širom Jugoslavije,da bi na kraju došli u Sarajevo. Upravo zato je Sarajevo postalo grad Čobijeve mladosti. Karijeru je započeo kao bubnjar, iako je prethodno svirao violinu i trombon. Godine 1967. osnovao je sarajevsku grupu „Vokinsi“, pa zatim i grupu „Čobi i njegove sjenke“, kada i dobija nadimak Čobi, po tada popularnoj svetskoj zvezdi Čabi Džekeru. Godinu dana kasnije postaje član grupe „Pro arte“, da bi više od dve decenije važio za jednog od najpopularnijih jugoslovenskih pevača. Sa grupom „Pro arte“ osvaja mnoge festivalske i druge nagrade.

Pro-arte-1972
Pro arte 1972.

Po prestanku rada sa grupom „Pro arte“ nastavlja solo karijeru u saradnji sa tada najpopularnijim autorima: Đorđem Novkovićem, Arsenom Dedićem, Kemalom Montenom i drugim.

Poznate pesme: „Nemoj draga plakati“, „Lola“, „Plačem“…

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina Čobijeve karijera se vezuje za brojna gostovanja po gradovima Amerike i Australije.
Zbog nemira uzrokovanih raspadom Jugoslavije 1992. napušta Sarajevo i odlazi u Beograd.

1995/1996. godine vraća se na jugoslovensku scenu kao glumac u poznatoj humorističkoj seriji „Složna braća“, u kojoj dobija zapaženu ulogu Fikreta Halimić – Fike.

U svojoj bogatoj karijeri, sa grupom „Pro arte“ i samostalno ostvario je tiraž od oko osam miliona ploča, što ga svrstava među najpopularnije izvođače svih vremena na prostorima bivše Jugoslavije. Savčić je priređivao i brojne humanitarne koncerate za decu, invalide i obolela lica, a bio je dobitnik „Estradne nagrade Srbije“ i „Estradne nagrade Jugoslavije“. Bio je dugogodišnji član Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije.

Tokom 2002. godine je saznao da boluje od raka debelog creva. Nakon sedmogodišnje borbe sa opakom bolešću, umro je 20. marta 2009. godine u ranim jutarnjim satima u Kliničko-bolničkom centru u Beogradu. Sahranjen je 23. marta 2009. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

P.Zlikovac