Za 5.000 niških mališana NEMA novogodišnjih paketića (nije njuz.net)

Mnogi roditelji niških mališana koji borave u vrtićima Dečije ustanove „Pčelica“ su na ovonedeljnim roditeljskim sastancima s nevericom primili vest da se ove godine deci neće deliti novogodišnji paketići!? Da je to istina, „Gradjaninu.rs“ su potvrdili i u „Pčelici“, ali ne zvanično.

Direktora ove ustanove smo dva dana pokušavali da čujemo regularno preko fiksnog telefona, ali su njegovi saradnici, govorili da je prezauzet, a nisu smeli ni da ga pozovu kada smo posetili firmu, „zbog tako banalne stvari“. Prema nezvaničnim tvrđenjima, problem je ispao u administraciji, odnosno sa Zakonom o javnim nabavkama, tako da će blizu 5.000 mališana ove Nove godine ostati bez grickalica, sokića i obavezne igračke. Istina, te paketiće su roditelji plaćali (oko 1.500 dinara), ali za dečiji osmeh se ne pita za cenu.

novogodisnjipaketici

Porodice Vidojković i Stojanović čija deca idu u vrtić „Bajka“ na Bubnju kažu da je ovo presedan koji se nije dogodio nikad.

– Na roditeljskom sastanku smo pomalo ostali zabezeknuti. Onim vaspitačicama je bilo strašno neprijatno da nam to saopšte. Tada nam je saopšteno da sami ne možemo da donesemo paketiće, valjda da ne bi bilo socijalnih razlika, a načina da se paketići daju deci, ne postoji. I šta će sad da se dogodi. Nekako su uspeli da angažuju Deda mraza, valjda bez tendera, koji će da se slika s decom, a procenat od slika će da ide „Pčelici“. Dobro, ali kako da objasnim četvoroipogodišnjem detetu, koje sve zna kao starmali, „zašto ništa nije dobio od Deda Mraza kad je cele godine bio dobar“! Šta da mu kažem, „sine problem je u Zakonu o javnim nabavkama“, ajdeee bre! Našli su kao neko prelazno rešenje, da nam preko „Pčelice“ daju neke kolačiće…. – slažu se roditelji iz ove dve porodice.

U „Pčelici“ smo dva dana pokušavali da čujemo racionalno objašnjenje direktora Zorana Jonića, ali nismo uspeli. Objašnjeno nam je da je zaista problem u klasičnom usklađivanju administracije i Zakonu o javnim nabavkama.

– To je zaista ogroman problem jer da smo naručili robu za paketiće prekršili bi Zakon o javnim nabavkama. Naime, novi zakon nalaže da smo trebali decembra 2013. godine da projektujemo budžet za tu potrošnju, a zakon je donet 2014. godine tako da smo mi u tom raskoraku od nekoliko meseci. Nismo mogli unapred da znamo da će doneti zakon koji će nam retroaktivno tražiti neke uslove. Zato nam je sada taj zakon naložio da projektujemo budžet za te namene za 2015. godinu što znači godinu dana unapred. Od maja, juna meseca ove godine, kada je donet zakon, svaki roditeljski dinar morao bi da ide preko naše ustanove, pa i dinar za paketiće, ali mi nismo mogli decembra prošle godine da pretpostavimo da će posle šest meseci biti donet zakon koji nam traži da poštujemo proceduru od šest meseci ranije. Došlo je do takvog loma od problema da mi velikom broju roditelja jednostavno moramo da objašnjavamo administrativne procedure zbog kojih deca neće primiti paketiće-rečeno nam je nezvanično u „Pčelici“.

Marko Smiljković