Zašto za Niš (ni)je dobro da se SNS baš sad raspadne

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]radjanin: Marko Smiljković, urednik „Gradjanina“

markoNa sednici Glavnog odbora SNS u Beogradu, koplja će se lomiti oko Saše Mirkovića, gradonačelnika Zaječara. Iz niške perspektive, kažu upućeni, pošto je žestoko napao u medijima sina Radomira, gradonačelnika Kragujevca, trebalo bi da se razmatra njegova greška i po nekima da se isključi iz stranke. Ukoliko se to tako desi onda znači jedinstvo postoji(Vučić i Nikolić složni). Ali, ako Saša Mirković ne bude isključen iz stranke, onda znači da ga Vučić „čuva“ što opet implicira „da je udario „tuk na luk“ i da u stranci, ipak, ima neke vrste raskola između Nikolića i premijera.

Sve oči su ovih dana uprte u predstojeći Glavni odbor Srpske napredne stranke (SNS). Rezlultat ovog sastanka bi potvrdio ili odbacio raznorazna govorkanja da su se predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, razišli u svojim stavovima. To nikoga u Nišu baš i ne bi emotivno dotaklo, da se političarenja iz prestonice ne reflektuju na vlastodršce u lokalnim samoupravama. Od podele u beogradskim centralama stranaka, Niš je nagrabusio u nekoliko navrata. Baš, zbog tih razmirica u strankama. Ništa ne bi bilo strašno da se sami direktori javnih preduzeća u lokalnim samoupravama (jer su postavljeni iz vlasti) onda ne dele po stranačkim frakcijama. Direktori su potom „posvađani“ i gradovi  i opštine prestaju da funkcionišu.  Nastupa kolaps jer svi gledaju uskostranačke interese odnosno kako će se rasplesti klupko u Beogradu. Dakle, razgovarajući s nekim naprednjacima, Glavni odbor bi trebalo da donese „novo sutra“. Kakvo, čuće se. Na njemu bi trebalo očekivati da se razmatra o „kaznama“ Saše Mirkovića i našeg zamenika gradonačelnika Niša, Ljubivoja Slavkovića. Deda Ljubina greška jes’ kao krupna, ali zaslužuje samo sitne packe. Nije napustio jednu od dve fotelje koje je zauzeo. Dobro. Biće bolje, navikli smo i na gore. Koplja će izgleda da se lome oko Saše Mirkovića. Iz niške perspektive, kažu upućeni, pošto je žestoko napao u medijima sina Radomira, aktuelnog gradonačelnika Kragujevca, trebalo bi da se razmatra njegova greška i po nekima da se isključi iz stranke. Ukoliko se to tako desi onda znači jedinstvo postoji. Ali, ako Saša Mirković ne bude isključen iz stranke, onda znači da ga Vučić „čuva“ što opet implicira „da je udario tuk na luk“ i da u stranci, ipak, ima neke vrste raskola između Nikolića i premijera. E, sad postoje tu kao uvek u Srba teorije zavere. Navodno, nije Mirković tol’ko glup da sina predsednika nazove „klincem koji je narastao“ i slično. Neki veruju da je to, udar s bočne, Zaječarske strane, potpomognut vudu-strelicama iz Beograda. Da se opipa raspoloženje naroda, ako se raskol već priprema. Treći pak tvrde da sa dolaskom Šešelja, za SNS „odneo đavo šalu“, pa će predsednik i premijer sve učiniti da se postojeći nesporazum(ako postoji) pregrmi.

nis1

S obzirom na to, da u niškom SNS ima tri frakcije, pitanje je „koja će se gde i kome carstvu privoleti“ što nas(Nišlije) povezuje sa korenom sukoba dvojice prvih ljudi države. Niš je i ovako „na aparatima“ u privrednom i drugom smislu. Nameti veliki, posla niotkuda, budžet k’o sito, ovi što mogu da rade, neće da rade, mnogi nezaposleni kao traže pos’o, a mole svevišnjeg da ga ne nađu, birokratija sedi osam sati na poslu i guta bensedine jer toliko posla nema, poreski inspektori na buvljacima sirotinji otimaju robu, zatvaraju se lokali da bi se od kazni namak’o još koji dinar… Gradonačelnik Niša, Zoran Perišić non-stop se(s pravom) žali na uprave koje su trome i neefikasne. Samo nama(Nišlijama) fali da se direktori čija su javna preduzeća u čabru posvađaju oko Nikolića i Vučića, i što bi rekli, da ga zaubavimo. Tu bi sve stalo.

Kada mi je, krajem 2003. godine, na zdravlje nama, pokojni Slobodanče Jovanović, tada kadar Nove Srbije u bifeu Narodnog pozorišta rekao „batice, imamo čoveka. Ovej demokrate, ima da gi nema“.“Ajde, bre, stranka Velje Ilića da bude vlast u Niš, ima da lajem ovde kod Branka (spomenik Branku Miljkoviću)“, kažem ja. „Slušaj, batice, čovek nije tolko dobar, kol’ko ovi nemaju pojma. Najeli se(demokrate), pa brljave. Bes, batice“, kaže Slobodanče. I tako i bi. Na direktnim izborima, u nazovi gradu demokratije, dobio Smiljko Kostić. Demokrate su tada stvarno bile zadojene frakcionašenjem pa recimo(izmišljeni primeri) direktoru Elektrodistribucije nije hteo da da podršku ovaj iz Medijane, Direkciji za izgradnju grada iz suoprotno frakcionaškog tabora nisu hteli da plaćaju usluge….A, svi demokrate, a narod sve vidi, kasaba. Smiljko pa kasnije nije hteo ništa da potpisuje, strahujući da nešto ne pogreši, a to je unazadilo u tom trenutku mnogo grad. Nišlije su im tada oprostile, kako Slobodanče reče bes, ali su opet posle nekoliko godina uprkali stvar. Da ne pišem od male muke ovaj tekst odnosno da današnja situacija može da se nazove Deja vu valjda dokazuje ovaj tekst iz 2010. godine http://www.juznevesti.com/komentar/Marko-Smiljkovic/Bleda-slika-predsednika.sr.html. Normalno, posle tog teksta poslati su mi aberi da sam protiv demokratskih principa Borisa Tadića, da sam plaćen da potkopavam na lokalu DS…Sve sranje do sranja. Rezultat: Oni se obogatiše, Nišlije opet navukoše bedu.

Zato (ni)je dobro da se baš sada raspadne SNS. Čisto da se Nišlije pripreme za još jedan udar politikanskih izjava, „reformi“ koje nikuda ne vode, još gorih pojedinih pilićara na mestima direktora i kadrova SNS-a, od postojećih. Čisto, da napravimo malo pauzu od dvadesetogodišnje demokratije. Nišlije uvek trpe batine kad im daš pauzu. Nek’ se raspitaju malo u ove dve-tri Demokratske stranke kako je to kad Nišliji ne daš pauzu. Mada ima i gora reakcija Nišlija, al’ ako se desi, bogami, čuće se…

foto:info-ks.net