3D modeli spomenika kulture juga Srbije za očuvanje kulturne baštine – projekat studentkinja Elektronskog fakulteta

Sa ciljem očuvanja kulturne baštine, i željom da promovišu kulturni sadržaj sa juga Srbije kao i da probude želju da ove epicentre kulture ljudi posete i uživo, studentkinja niškog Elektronskog fakulteta Aleksandra Stojković i njene koleginice prave 3D modele važnih spomenika kulture, manastira i crkava jugoistočne Srbije. Bali-begova džamija u Nišu, kuća Bore Stankovića u Vranju, Muzej Ponišavlja u Pirotu, neki su od projekata budućih inženjerki.

Muzej Ponišavlje u Pirotu – realizovala Ana Janaćković

Digitalizacija se već odavno uvukla u mnoge discipline koje obrađuju oblast kulturnog nasleđa. Postoji velika zajednica arhitekti, arheologa, antropologa i zaljubljenika u kulturu, koji neumorno rade na digitalizovanju srpske kulturne baštine, objašnjava Aleksinčanka Aleksandra Stojković, koja je prvi susret sa digitalizacijom kulturne baštine radi direktne popularizacije i promocije našeg nasleđa imala kroz projekat ,,Srbija 3D“.

Kuća Bore Stankovića u Vranju – realizovala Aleksandra Dimković

„Nama je, kao društvu, poveren zadatak očuvanja i zaštite kulturne baštine od uticaja vremena i apatije. Želimo da kroz digitalne sadržaje probudimo angažovanje i znatiželju kod ljudi, i osvestimo bogatstvo našeg kulturnog nasleđa. Prolaznost vremena će biti mnogo manje zastrašujuća, jer će trag ljudske kulture i napretka ostati pouzdano sačuvan. Pritom, mi ćemo znati da smo to vreme iskoristili na najlepši mogući način, spoznajući najvredniju zaostavštinu naših predaka“ – kaže Aleksandra.

Ističe i svoje koleginice sa smera Multimedijalne tehnologije, Anu Janaćković, Aleksandru Dimković i Miljanu Bogdanović, koje su se takođe prepoznale i unele timski duh u ovaj poziv, stvorivši mnogo divnih i značajnih modela, i dodaje da su reakcije na ovaj njihov projekat pomešane.

Bali-begova džamija u Nišu – realizovala Aleksandra Stojković

„Edukacija okoline je na nama, uvek se trudimo da pažljivo objasnimo naše motive, jer sve ovo mi gradimo upravo – za ljude. Naravno, mnogo je veća pozitivna reakcija, naročito među mlađim generacijama. Kod njih se neretko upravo kroz doživljaj 3D objekata probudi želja da ove epicentre kulture posete i uživo. Svaki taj trenutak je mala pobeda za nas i kulturu, i pokazatelj da dobre namere uz dovoljno informisanja ipak mogu da dopru do ljudi“ – dodaje Aleksandra.

Sa koleginicom Anom trenutno rade na projektu koji za cilj ima podučavanje prve generacije digitalnih kustosa, i koji podrazumeva digitalizaciju muzeja i njihovih postavki. Zaključuje da su prepoznale muzej ,,Ponišavlje” u Pirotu kao epicentar kulturnog nasleđa južne Srbije od neprocenjive vrednosti, i da trenutno rade na njegovoj digitalizaciji. Prototip aplikacije je predstavljen jula 2023. godine na Politehničkom univerzitetu u Ankoni, a finalna verzija aplikacije će biti dostupna maja ove godine.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *