83 godine od nemačkog bombardovanja Niša u Drugom svetskom ratu

U 5:30 ujutru tog 8. aprila 1941. godine u pratnji dvadesetak lovačkih aviona, na Niš se obrušilo 40 nemačkih bombardera „štuka-junkers 87“. Tom prilikom poginulo je više od 400 ljudi, ranjeno oko 500 a nemačke „štuke“ bombama su zasipale delove Niša oko Božidarčeve, Takovske i ulice Vojvode Gojka na Paliluli, kao i ulice Vojvode Tankosića i Vojvode Mišiće, a pogođena je i Železnička radionica u Nišu.

Kao odgovor na velike martovske demonstracije protiv pristupanja Trojnom paktu, Hitler je naredio bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine. Dva dana nakon početka rata u Jugoslaviji avioni Trećeg rajha obrušili su se i na Niš. Na meti nemačkih bombardera najviše je bila velika Železnička radionica, koja je tada zapošljavala preko tri i po hiljade radnika i koja je radila u tri smene, kao i druge fabrike.

Tom prilikom u ruševinama kuća stradale su brojne niške porodice, a mnogo ljudi ubijeno je i ranjeno na ulicama. Napad je bio iznenadan, sirene za opasnost su se kasno oglasile, pa nije bilo ni odbrane grada. Nemački avioni su se spuštali nisko i iz mitraljeza kosili one koji su pokušali da se sakriju. Najviše bombi palo je u Božidarčevoj, Takovskoj, Stojana Protića, Cara Konstantina, Primorskoj, Vojvode Gojka.

„Panika je zahvatila stanovništvo koje je spas od nemačkih aviona potražilo skrivajući se u polje i bežeći u okolna sela dok su neki sedeli u podrumima. Leševi stradalih ostajali su na ulicama nekoliko dana jer nije imao ko da ih sahrani“ – navode iz istorijskog arhiva.

Stradali u bombardovanju, sahranjeni su u zajedničkoj grobnici na Starom groblju, gde se i danas nalazi spomen-obeležje. 9. aprila, iz pravca Bele Palanke nemačka 11. Oklopna divizija probijala se do Niša i oko 9 sati zauzela grad.

Niš je posle 8. aprila 1941. godine do kraja Drugog svetskog rata bombardovan ukupno još 45 puta. Desetak puta, dok ga nisu potpuno okupirali i zauzeli, bombardovali su ga Nemci, a posle toga Niš je stalno bio pod bombama savezne avijacije, koja je iz vazduha gađala nemačke jedinice i komandu i to čak 16 puta.

Grad je oslobođen 14. oktobra 1944. godine u popodnevnim satima kada je 22. divizija Narodnooslobodilačkog pokreta, napadajući nemačke trupe sa juga, ušla u Niš.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *