Administracija koči izgradnju „socijalnih“ stanova

Iako je nakon završetka finalnih radova na izgradnji nove dve lamele socijalnih stanova u ulici Majakovskog, iz Gradske uprave i nadležne Stambene agencije najavaljeno da bi konkurs za kupovinu i najam stambenih jedinica trebalo da bude raspisan početkom maja i to  odmah nakon dobijanja upotrebne dozvole, taj rok će ipak biti probijen.

Kako tvrde u GSA ne postoji nikakav konkretan razlog za to, „nazovi kašnjenje“- kako kažu, već je sama administrativna procedura obimna, i tačno je da se dozvola dobija za 48 sati, ali tek kad stigne do nadležnog Sekretarijata. Međutim, nadležni kažu da je put do njihovih činovnika, ipak malo komplikovaniji.

Tehnička komisija obišla je nove objekte i dobili smo pozitivan izveštaj, što znači da je sve u redu sa građevinom, ali sada idu elektronski potpisi, pa sređivanje knjiga za Sekretarijat, pa prebacivanje formata dokumenata itd., dakle procedure su jednostavno takve, niko „ne koči“, ali sve mora biti po Zakonu i pažljivo odrađeno, pojašnjava Vladan Stojanović, direktor Gradske stambene agencije, koji dodaje da se nada da će sam konkurs, kada tekst bude u potpunosti zakonski sređen sa svim uslovima biti objavljen za otprilike mesec dana.

Ovu informaciju delimično je potvrdio i prvi čovek Grada, Darko Bulatović, koji je ponovo naglasio da će se maksimalno potruditi da zbrinu i porodice sa Mramora koji su ostali bez domaćinstava zbog klizišta.

Verujem da ćemo već na narednom zasedanju gradskog parlamenta raspravljati o tome i doneti odluku, ali naravno postoje uslovi koji treba da budu ispoštovani, prvenstveno kada je reč o teritoriji na kojoj su porodice prijavljene i materijalne situacije njihove, a onda i ostale pravne začkoljice moraju biti ispoštovane, ali ćemo rešiti neke probleme svakako, a poslednje informacije koje imam jeste da te uslove ispunjava preko 10 porodica, izjavio je za Građanin gradonačelnik Bulatović.

U lamelama socijalnih stanova- 5 i 6, u niškom naselju Duvanište, izgrađeno je 72 stana, od kojih će 52 jedinice biti u sloboodnoj prodaji, dok će se ostale izdavati. Cena kvadratnog metra stambenog prostora biće 634 evra bez PDV-a, a taj porez će svakako biti vraćen s obzirom na to da uslovi predviđaju da to bude prva kupovina, dok će se cena za zakup kretati od 1-1,20 evra po kvadratu, ali će krajnju reč svakako dati nadležno ministarstvo u skladu sa odredbama Zakona o socijalnom stanovanju, kako je rečeno pre nešto više od mesec dana.

Socijalni stanovi izgrađeni su sredstvima Grada Niša i novcem iz Republičke kase, a ukupna cena radova procenjena je na iznos od oko 160 miliona dinara. Neki od najvažnijih preduslova za kupovinu stana su, da budući kupci nemaju nijednu nepokretnost u svom vlasništvu, da po visini primanja ispunjavaju kvotu i da imaju prebivalište na teritoriji Niša.

N.Marković

1 Comment

  1. Čija li je ta „administracija“ što koči „uzbrdo“ ?
    Ne mogu da dodjem do tog saznanja , pa čak i ova dva lika iz članka , izgleda da ne znaju !
    A „put dokumentacije, od činovnika do činovnika“ je veoma dug …jedan činovnik je u Krajkovac , drugi u Dudulajce , treći u Berbatovo , četvrti u Prekonogu… a kompjuteri im nisu „umreženi“ a i činovnici nisu obučeni tj. „lako su obučeni“ – prodje zima ! Ali , sad će ih obuču po raznim kursevima – na mali odmor /5 min je njima dovoljno da savladaju kompjuter/ !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *