Advokat Stojković: Oduzeti mandat  fantomskoj „Ruskoj stranci“ jer je dobijen zloupotrebom i kršenjem zakona

Advokat Čedomir Stojković tvrdi da je Gradska izborna komisija morala da odbije listu Ruske stranke is dva razloga i to jer nema Rusa ni na listi ni u gradu pa je jasno da se njom izigrava zakon, i da cilj liste nije predstavljanje interesa manjine. Dodaje i da po popisu u Nišu postoji 121 Rus, a da je „Ruska stranka“ dobila 1200 glasova, od kojih gotovo nijedan nije glas Rusa.

On ističe da je na lokalnim izborima u Nišu izborni proces u delu koji je zakonom predviđen da štiti nacionalne manjine grubo zloupotrebljen u korist fantomske „Ruske stranke“ a u dogovoru sa Srpskom naprednom strankom, sve u cilju otimanja izborne volje od građana Niša, i da se ovo dogodilo i na drugim mestima u Srbiji.

„Na proglašenoj izbornoj listi „Ruske stranke“ u Nišu nalazi se 8 kandidata od kojih samo jedna ima moguće rusko poreklo, Marina Solomonidina i nalazi se na šestom mestu, nedostižnom ikada za ulazak u lokalni parlament. Ostali kandidati su Tihomir Perić, Teodora Đukić, Emilija Živković, Lazar Đorđević, Predrag Stanković, Velibor Stanić, i Ljubiša Mirčević – sve pripadnici srpske nacionalne većine“ – kaže Stojković.

Dodaje da lista „Ruske stranke“ u Nišu nije ni podneta sa zakonskim obaveznim preduslovom da „predstavljaju i zastupaju interese ruske nacionalne manjine“, jer niti Rusa ima na toj listi, niti Rusa u Nišu ima dovoljno da bi ta lista uopšte bila i podneta.

„Upozoravamo da bi ulazak Tihomira Perića (nosilac liste Ruske stranke u Nišu) u niški lokalni parlament bio nelegalan i nelegitiman, i obaveštavamo da je Gradska izborna komisija proglašenjem manjinske liste „Ruske stranke“ izvršila više ozbiljnih krivičnih dela jer niti Rusa ima na toj niti dovoljno Rusa živi u gradu Nišu“ – dodaje Stojković.

On zahteva vanredno poništenje odluke o proglašenju izborne liste Ruske stranke u Nišu u skladu sa članom 183 Zakona o opštem upravnom postupku, a o daljim koracima obavestiće javnost, jer se kako kaže legitimna izborna volja građana Niša mora čuvati, a nelegalni pokušaji prepravljanje te volja moraju sprečavati.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *