Advokati: Nacrt Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći neustavan!

Advokatske komore Niša i Zaječara danas su organizovale tribinu na kojoj se razmatrao nacrt Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Tribina u amfiteatru Pravnog fakulteta

Na tribini je bilo preko 100 advokata, a došli su i gosti iz komora Beograda, Vojvodine, Čačka, Požarevca i drugih gradova i opština. Tribina je organizovana u amfiteatru Pravnog fakulteta pod nazivom „Sporna pitanja u vezi nacrta Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i predloga Zakona o uslugama“.

Šta se zapravo događa? Do sada su besplatnu i bilo koju pravnu pomoć mogli da pružaju advokati i lokalna samouprava kroz svoje pravne jedinice. To je po Ustavu republike Srbije. Sada, novi nacrt Zakona predviđa da to mogu pružati nevladine organizacije, notari, pravne klinike i drugi. To je na jednoj strani neustavno, a na drugoj strani ostavlja mnogo prostora za zloupotrebe – rečeno je na skupu.

Na tribini se u ime AK Niša obratila advokatica Brankica Odalović, a u ime AK Zaječara, Biljana Dražević.

Na tribini je rečeno da će dalji koraci srpskih advokata biti obelodanjeni 25. februara u Beogradu kada se održava Kongres advokata Srbije, a a nije isključeno da će se zauzeti stav o štrajku.

M.S.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *