Airsoft – za četiri godine probalo 15.000 građana

Aleksandar-Ilic
Piše: Aleksandar Ilić, sportski novinar

Iako na početku nisam imao pojma šta je zapravo Airsoft (ekstremni sport u kojem se koriste replike pravog oružja koje ispaljuju kuglice), nisam mogao da ne prihvatim poziv jedinog aktivnog kluba u Nišu „Assault squad 018“ i oprobam se.

Na Mali Jastrebac smo došli nešto posle 9 časova, upoznali smo  tim, odabrali pušku i krenuli smo svi zajedno ka bazi. Komandanti timova su izabrali igrače,  tim A imao je šestoricu boraca dok je tim B, u kome sam bio i ja imao petoricu.

161010-airsoft1

Cilj današnje trening misije bio je da se zauzme protivnička baza, a svaki put kada upucamo protivnika, on se vraća u bazu gde „za kaznu“ provede pet minuta i krene ponovo u juriš na protivničku. Tako je sve dok jedan od timova ne dođe u bazu protivnika, nakon čega gubi pravo Rispouna (ponovnog kretanja nakon pet minuta) potom, kada eliminišete sve igrače iz protivničkog tabora, pobeđujete.

Spremamo se da prvi put krenemo iz baze, pale se voki-toki uređaji, repetiraju se puške, pištolji spremni, tek tada počinjem da shvatam ozbiljnost ovog sporta i koliko i najmanja greška može imati ozbiljnih posledica. Tim lider obaveštava protivnike da smo spremni i krećemo…

161010-airsoft2

Dogovor je bio da dvojica iz našeg tima krenu levo, a mi ostali sa desne strane. Oglušio sam se o to naređenje i krenuo sam sam, poput Ramba u istoimenom filmu. Veoma brzo sam shvatio zašto je to bila loša ideja. Nekoliko kuglica proleće preko moje glave, tada je proradio adrenalin, trčao sam koliko su me noge nosile u pokušaju da nađem zaklon, bespomoćno sam stajao uz drvo. Uočio sam protivnika i odlučno krenuo da pucam, a tada mi u pomoć, baš kao Metu Dejmonu u filmu „Spasavanje redova Rajana“  pristiže još jedan saborac, glasno se čuo povik „pogođen sam“, a to je značilo da se protivnik vraća u bazu.

Nastavili smo napred, a nedugo zatim ponovo su leteli projektili kraj mene, uspaničeno ponovo sam tražiio zaklon, ovog puta nisam uspeo da ga pronađem, pogođen sam u stomak, procedura ista, vratio sam se u bazu.

161010-airsoft3

Iako su protivnici odolevali, uspeli smo da osvojimo bazu. Krenula je druga runda, mislio sam da će ići lakše niz brdo, a tada kao grom iz vedra neba, neko je zapucao na nas iz sa visine, iskusniji vojnik, kodno ime „Mrak“ nam je rekao da se spustimo dole, stižu hici iz snajpera! Nisam ga poslušao, pokušavao sam da otkrijem odakle dolazi paljba. Iz daljine čujem povike, „ne bi se ti sine dobro proveo u vojsci, ovako neposlušan“ dok me je mrak pokrivao paljbom, pokušao sam da pronađem snajperistu, a onda je još neko zapucao sa druge strane, bio sam pogođen u glavu. Tada mi je bilo jasno zbog čega je obavezno nošenje zaštitnih naočara.

161010-airsoft4

Druženje smo završili uz obavezan roštilj. Ono što me je oduševilo jeste timski duh i posvećenost članova tima. Tim  sa velikim uspehom predstavlja grad Niš na mnogobrojnim susretima koji se održavaju širom Srbije, a sve to rade „o svom trošku“ bez ikakve pomoći grada i države. Ovaj sport je u ekspanziji u našoj zemlji i za nešto manje od četiri godine broji preko 15000 igrača. Ukoliko ste zainteresovani da se oprobate, detaljnije informacije možete dobiti na Facebook stranici AS squad 018.

Šta je Airosft?

Airsoft svoje korene vuče iz Japana, gde se razvio kao zabavna timska igra. Svoj procvat je doživeo u SAD, gde je, uz pejntbol postao vrlo popularna timska igra zbog svoje realističnosti, sigurnosti i pristupačnosti.

Airsoft oružja su verne replike realnih oružja, jednaka su po dimenzijama, detaljima i identične težine.

Proizvođači airsoft opreme nude replike gotovo svih poznatih pušaka i pištolja, a mogu se nadograditi dodatnom opremom, kao što su optike, laseri, lampe…

Za zaštitu pri igranju obavezne su zaštitne naočare i maska preko celog lica.

Važno je napomenuti da sve veći broj policijskih i vojnih jedinica širom sveta airsoft prepoznaju kao odlično sredstvo obuke svojih članova.

4 Comments

  1. U paintball-u se koriste vece kuglice punjene bojom, za razliku od airsoft-a gde se koriste male plasticne kuglice koje u sebi nemaju boju. Razlikuju se i po tome sto Airsoft deluje realisticnije od paintball-a i razlika je u puskama koje se koriste. U Airsoftu se koriste replike pravih oruzja (AK-47, M4A1, AR15 itd.) dok se u paintball-u koriste bilo kakva oruzja koja podrzavaju te kuglice pune bojom…

  2. @Panta

    Pa izvukli iz knjigovodstvenih evidencija klubova a na osnovu izdatih fiskalinih racuna za pruzene usluge.

    Uzgred koja je razlika izmedju „air softa“ i „paint ball-a“?

    1. Procitaj jos jednom naslov 🙂 pise da je probalo 15.000 pojedinaca..sto ne znaci da su svih 15000 aktivni igraci 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *