Akademski hor SKC-a iz Niša osvojio četiri nagrade na festivalu „Černomorski zvuci“ u Bugarskoj

Na nedavno održanom Međunarodnom horskom festivalu „Černomorski zvuci“, Balčik, Bugarska, Akademski mešoviti hor SKC-a iz Niša, kojim diriguje vanredni profesor FMU, Zoran Stanisavljević, vraća se punih ruku nagrada.

160613-akademski-hor

Mladi i talentovani članovi hora osvojili su najprestižniju Veliku nagradu festivala, Grand Prix za celokupni nastup, a pored toga još dve nagrade – nagradu za Najbolji mešoviti hor i nagradu za Najbolje izvedenu kompoziciju na bugarskom jeziku u kategoriji stranih horova. Pored toga, Z. Stanisavljević proglašen je najboljim dirigentom ovogodišnjeg festivala na kome je učestvovalo 20 horskih sastava iz čak sedam zemalja.

Od 1. do 5. juna niški horisti imali su prilike da se, ne samo natpevavaju sa gotovo 500 učesnika, već i da zajedno uče i rade na svakodnevnim radionicama i pripremama za završni koncert, na kome je bila izvedena kompozicija „Laudate“, A. Čopija.

Akademski hor SKC-a iz Niša osvojio četiri nagrade na festivalu "Černomorski zvuci" u Bugarskoj
Maestro Zoran Stanisavljević

Maestro Stanisavljević ističe da je učešće na ovakvom festivalu izuzetno značajno, pre svega za učesnike, koji se upoznaju sa dostignućima svojih kolega, uočavaju drugačije tradicije i šire znanje u pogledu rešenja određenih interpretativnih problema. No, veruje da je festival koristan i za samu publiku.

Emocionalno smo puni utisaka vezanih za bugarsku tradiciju, naročito ljude.

Velike pohvale i ovacije prisutnih niški hor nagradio je izuzetnim izvedbama dela pravoslavne duhovne, ali i tradicionalne muzike, dok je njihova radost prilikom proglašenja pobednika zaorila celu salu. Suze radosnice, grupni zagrljaji su znak da se dosadašnji rad isplatio.

Da su uživanje i zadovoljstvo bili obostrani govore osmesi dirigenta i svih članova ovog sjajnog hora i tima. Napominju da su Bugari pravi domaćini, da su bili vrlo prijatno dočekani i da im je boravak u Bugarskoj doneo i stvari vrednije od nagrada, nova prijateljstva, znanja i mnogo vrlo kvalitetne, raznovrsne muzike.

Akademski hor SKC-a iz Niša osvojio četiri nagrade na festivalu "Černomorski zvuci" u Bugarskoj
Akademski hor SKC-a iz Niša

Ovaj hor postoji 44 godine, dobitnik je nebrojeno mnogo priznanja i nagrada i svake godine grad Niš i zemlju predstavlja u inostranstvu na način kojim bismo se mogli ponositi. Već sada pevači se pripremaju za sledeću turneju u Slovačkoj i dok svi budu odmarali oni će i dalje vredno vežbati ne bi li ostvarili sve velike planove koji ih čekaju ovog leta.

J.Bajagić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *