Akademski hor SKC-a Univerziteta u Nišu otputovao u Poljsku

Iako je horska sezona zvanično završena, za članove Akademskog hora SKC–a Univerziteta u Nišu nema odmora. Tokom jula meseca, zajedno sa maestrom Zoranom Stanisavljevićem ovaj ansambl radio je na iščitavanju i uvežbavanju horskih deonica nekih od najpoznatijih operskih arija.

160802-skc-hor

Hor je u nedelju odputovao za Vroclav gde će sa još pet poljskih horova učestvovati u pripremama i na velikom završnom koncertu, a u okviru velikog projekta Singing Europe 2016. osmišljenog i od strane Nacionalnog muzičkog foruma Poljske.

Pevači će tokom nekoliko dana učestvovati na probama dva puta dnevno. Njima će rukovoditi libanski dirigent Basem Akiki, dok će scenu, kao operski hor deliti sa jednim od najpriznatijih svetskih tenora današnjice, Robertom Alanjom i uvaženim poljskim sopranom, Aleksandrom Kurzakovom.

Prošle godine imali smo izuzetno zapažene nastupe u Poznanju, na Internacionalnom festivalu horova Universitas Cantat, gde su bili prisutni predstavnici i ovogodišnji organizatori projekta Singing Europe. Nakon toga uputili su nam poziv da, kao jedini strani hor, što je važno reći, učestvujemo na ovom značajnom kulturnom događaju. To je zaista čast i dokaz velikih kapaciteta koje hor kao grupa i svaki od pevača individualno nose sa sobom, dodaje dirigent, vanredni profesor na FMU, Zoran Stanisavljenić.

Koliko se ovom putovanju i radionicama u Poljskoj raduju svi, studenti i svršeni studenti odseka za solo pevanje i drugih smeerova sa FMU i oni koji potiču sa drugih fakulteta, govori činjenica da probama u Srbiji redovno i svakodnevno prisustvuju.

Važno je da se dobro pripremimo i pre nego što otputujemo za Vroclav. Tamo će biti jako mnogo proba sa horovima i orkestrom, ali se nadamo da ćemo se i zabaviti upoznati Vroclav. Ovo je za mnoge od nas svojevrsna nagrada za to što smo radili tokom cele godine i raspusta, iskrena je sa nama jedna od članica.

Završni koncert u Poljskoj biće održan 6. avgusta, a na programu će se, između ostalog naći: Saint-Saëns – chorus and danceois from Samson and Delilah Act Three, G. Puccini Humming Chorus, Madame Butterfly, G. Verdi Va pensiero – chorus, Nabucco, R. Leoncavallo Qual fiamma avea nel guardo!, Hui! Hui!… Stridono lassù – I Pagliacci , G. Verdi Noi siamo zingarelle, Di Madride noi siamo mattadori, La traviata i dr.

Nama ostaje da pevačima poželimo srećan put i da sačekamo utiske sa ovog, kako mnogi horisti kažu, muzičkog ostvarenja sna.

J.Bajagić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *