Ako Grad ne proda „Lozni kalem“ daće ga besplatno za gradnju akva parka

Ukoliko Vlada Srbije i Gradski parlament daju saglasnost na predlog odluke niškog Gradskog veća da, ako nema drugih ponuđača kada javni poziv za otkup zemljišta na Loznom kalemu kraj Niške Banje bude i zvanično objavljen, prvi zainteresovani investitor sa kojim je već potpisan Memorandum o razumevanju, kompanija “Akvateris soulušns”, dobiće potpuno besplatno ovaj posed. Nakon toga bi, prema rečima čelnika lokalne samouprave, izgradnja dugo najavljivanog akva – parka mogla da počne već iduće godine.

Gradsko veće Niša

Gradsko veće usvojilo je Rešenje o utvrđivanju nacrta “Elaborata o opravdanosti otudjenja gradjevinskog zemljišta” u javnoj svojini ispod tržišne cene, odnosno zakupnine ii bez naknade javnim nadmetanjem, opravdavajući ovu odluku novim zapošljavanjima I razvojem turizma, što bi trebalo da rezultira I dodatnim prihodima u budžetu.

Elaborat o opravdanosti pokazao je da će kroz poreze, doprinose i ostale prinadležnosti grad i država ostvariti prihode veće od vrednosti zemljišta, tako da davanjem 5 i po hektara investitoru bez naknade grad neće biti na gubitku, ali će konačnu odluku o ovome ipak dati naša Skupština a nakon toga i Vlada, pojasnio je Mihajlo Zdravković, većnik resorno zadužen za privredu u našem Gradu.

Prema procenama, tržišna vrednost zemljišta na ovoj lokaciji u ovom trenutku je oko 230 miliona dinara, a kako pokazuje računnica, ukoliko vodeni park počne da se gradi, na ime poreza na imovinu i zarade, doprinosa, naknada i PDV-a, Grad i država će prihodovati najmanje 310 miliona, te je to I opravdalonameru davanja zemljišta bez naknade, ocenjeno je na sedniciGradskog veća.

Ipak, ukoliko bude više zainteresovanih investitora, održaće se licitacija, pa će ipak tržište odrediti i konačnu cenu zemljišta, ali će nadmetanje početi od “nule”, doali su gradksi oci.

Kako su istakli u Gradskoj kući, čitava procedura može biti završena u narednih mesec i po dana, Nakon početka gradnje, u sledeće 3 godine investitor bi da izgradi 7 bazena sa toboganima i drugim sadržajima za decu, spa i velnes centar, a uhlebljenje bi u vodeom zabavnom parku za stalno tu našlo 40-oro radnika, dok bi sezonski , preko leta tu radilo još 80.

Procenjena vrednost ulaganja u izgadnju Akva- parka je više od 90 miliona evra.

N.Marković

1 Comment

 1. „Grad neće biti na gubitku“ !!! A gradjani ?
  Zašto , na pr. „grad“ ne da „gradjanima“ to zemljište na poklon a „gradjani“ – ima ih , valjda 250.ooo , da odvoje po 360 eura i da „namire“ tzv. „gradsku vlast“ tj. svoju …ha, ha ha…“gradjansku vlast“ i da naprave SVOJ „Aqua park“ !
  Ako „gradskoj vlasti“ nije jasno , šta sam hteo da kažem – nema im pomoći ! ‘Oću da kažem da gradjani oforme AKCIONARSKO DRUŠTVO i uplate po 360 Eura a „država Srbija“ da im da za svako buduće , otvoreno RADNO MESTO, po 10.000 Eura i da vidite kako će da bude ! Ali … tu ne mogu da se „ugrade“ mnogi – počev od MNOGIH sindikata /imaju vrljave oči/, pa od mnogih STRUČNJAKA /a nisu stručnjaci/, pa od muških sekretarica u tzv. vladi a o ženskim sekretaricama sa nabudžene djusne i da ne pričam !
  Ah , da… JBGa , izgubili smo pradjedovi i
  navrndedovi …a Montenigersi si vode račun – od Balše Prvog pa do Mila im ! A na nas …PROSEK iznad Banju !
  A i da Vi kažem – ni Banja nije što je bila !Ona je bolja za tudjinci – za nas nije! Al’ u Vrtopopinci vi jedva čekaju … s’ bukliju … ako ima nekoj da ni dočeka !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *