Aktivisti „Ne davimo Niš“ predali primedbe na Nacrt odluke o GUP-u

Aktivisti okupljeni oko grupe „Ne davimo Niš“ predali su primedbe na Nacrt odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Niša, naglašavajući da je potrebno da obuhvat novog GUP-a bude širi, kako bi se uključila i rubna naselja grada i omogućio ravnopravan razvoj svih delova. Oni su takođe istakli važnost zaštite arhitektonskog nasleđa i životne sredine grada, te zahtevali da se Odluka o izradi GUP-a dopuni tako da se omogući participativni proces izrade plana.

Ivan Jovanović, poverenik zeleno-leve političke stranke u nastajanju, izjavio je da je neophodno definisati jasne i primenljive principe za zaštitu životne sredine i urbanog biodiverziteta, kao i zaštitu postojećeg izgrađenog nasleđa grada u okviru novog GUP-a. Marija Peternel, aktivistkinja, podvukla je da će ovaj dokument uticati na kvalitet života građana Niša i zato je potrebno da se rasprava o njemu produži i da se čuju glasovi struke, lokalnih građanskih inicijativa, ekoloških udruženja i svih Nišlija.

„Ne davimo Niš“ poziva sve građane i građanke da se uključe u proces izrade Nacrta plana GUP-a i najavljuje niz aktivnosti kojima će pokušati da mobilišu Nišlije, kako bi se izborili da se grad razvija u skladu sa potrebama građana. Prvo Javno čitanje Nacrta odluke o izradi GUP-a će se održati sutra u Oficirskom domu.

Gradjanin.RS

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *