Albanske partije traže poseban status za stanovnike Preševa, Bujanovca i Medveđe

Albanske partije s juga Srbije donele su dekleraciju kojom traže da stanovnici regiona Preševa Bujanovca i Medveđe dobiju isti status kao i Srbi sa severa Kosova i Metohije.

Medveđa

Predstavnici Albanaca tri opštine na jugu Srbije usvojili su 14. jula deklaraciju kojom traže od Beograda, Prištine i Brisela da u proces pregovora, kao i u finalni dokument briselskog dogovora, uvrste i rešavanje statusa albanske nacionalne manjine iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Sastanak koordinacionog političkog tela, u kojem sede predstavnici svih albanskih partija u lokalnim parlamentima ove tri opštine, održan je u Bujanovcu, a deklaracija je usvojena jednoglasno.

Reagujući na deklaraciju Pokret Dveri su u saopštenju ocenile da su uslovi u kojima žive Srbi na Kosovu i Metohiji „daleko od onih koje bi neko trebalo da poželi i svom najvećem neprijatelju a kamoli pripadnicima sopstvenog naroda“.

Da li politički lideri Albanaca sa juga Srbije žele svom narodu da poput Srba na Kosovu i Metohiji, žive u konstantnom strahu od napada na njihovu decu? Da li možda priželjkuju da prežive nešto slično onome što su Srbi na Kosovu i Metohiji preživeli 17. marta 2018. godine? Koja prava uživaju Srbi na Kosovu i Metohiji, a nemaju ih gradjani albanske nacionalnosti u Srbiji“, upitale su Dveri.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *