Aleksandar Stojičić: MMA se razvija u Nišu

Aleksandar Stojičić je rođen 1988. godine u Nišu, a počeo je da trenira MMA početkom 2006. godine. On je osnivač i instruktor Rio Grappling Club-u iz Niša. Mixed Martial Arts (MMA), predstavlja miks svih poznatih borilačkih veština. Stojičić je u Amaterskom MMA trenutno neporažen sa osam pobeda.

mma

Kao i sva deca, Aleksandar se bavio najpopularnijom sporednom stvari na svetu 9 godina. Nakon fudbala počeo je da se bavi MMA.

Trenirao sam fudbal kada sam bio mlađi, osam godina proveo sam na fudbalskom terenu. Potom sam krenuo sa MMA 2006. godine, tri godine kasnije usledila je pauza. U kontinuietu treniram od 2011. godine. MMA je sačinjen od više borilačkih veština, vremenom sam radio na usavršavanju individualnih aspekata sporta (boks, kikboks, brazilski điu đicu), počeo je Stojičić.

Od 2011. godine Stojićić je beležio sjajne rezultate. Bronzana medalja na prvom evropskom šampionatu u „Daidu juku-KUDO“ u Sofiji 2007. godine, 2011. Stojićić je osvojio bronzanu medalju u brazilskom điu đicu (BJJ) u konkurenciji 20 takmičara u kategoriji do 82 kilograma. Godinu dana kasnije osvojio je još jednu bronzanu medalju na šampionatu Srbije u kik boksu (disciplina K1) do 75 kilograma. Iste godine osvojio je i srebrnu medalju u ADCC (Abu Dahbi Combat Club) šampionatu Srbije. U organizaciji Rvačke federacije Srbije Aleksandar Stojičić je osvojio i bronzanu medalju u „Graplingu“ u kategoriji do 77 kilograma.

Godine 2013. u prvom profesionalnom MMA meču na turniru „Combat Challenge 8. protiv iskusnijeg borca iz Pančeva, koji je iza sebe imao iskustva u internacionalnim mečevima pobedio je predajom protivnika. U prošloj godini takođe je imao dosta uspeha, srebrna medalja u BJJ na turniru u Skopju, kategorija do 77 kilograma.

Pored svih uspeha Aleksandar navodi da sva učešća na takmičenjima finansira sam, trenutno nema sponzora.

Sve odlaske na takmičenja finansiram sam, do sada nisam imao sponzora. Takmičenja, opremu i treninge finansiram iz svog džepa. Ovaj sport je u ekspanziji u našoj zemlji ali još nema sluha sponzora koji bi pomagali mladim borcima, navodi Aleksandar.

Zvanično od 2012 godine je postao je instruktor BJJ-a ( brazilski jiu jitsu). Nosilac je ljubičastog pojasa poznate akademije iz Brazila „Rio grappling club“ . 2014. godine organizovao je takmičenje u Nišu.

Drugi Niš open, privukao je oko 200 takmičara iz zemlje i regiona. Imamo pozitivne utiske učesnika zbog dobre organizacije. Grad Niš je pomagao u organizaciji ovogodišnjeg Niš Opena, navodi Aleksandar Stojičić.

Vrata kluba otvorena su za sve zainteresovane, upis traje tokom cele godine. Trening prostor nalazi se u ulici Đure Jakšića 12. Više informacija možete dobiti i na broj telefona 0653077007

Majstorije Aleksandra Stojičića u brazilskoj điu đici možete pogledati OVDE

MMA Borbu u šampionatu Srbije pogledajte OVDE

ŠTA JE MMA

MMA (Mixed Martial Arts) je ful kontakt borilački sport koji kombinuje različite borilačke stilove (boks, maj tai, kikboks, brazilski điu đicu, đžudo, karate i taekvando) . Ranih 1900. godina svet je prvi put video MMA, koji je ekspanziju doživeo 1980. godine kada je napravljena prva MMA liga u Sjedinjenim Američkim Državama. Senat Pensilvanije je posle samo tri godine zabranio ovaj sport. Putem medija po prvi put je korišćen pojam MMA 1993. godine. Rekordnu gledanost ovaj sport imao je 2011. godine kada je putem pej per vju (plati pa gledaj) gledalo neverovatnih 9 miliona ljudi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *