Aleksić: Beograd je pao – doneta prva diskriminacija boraca na sudu

Nakon što su niški, kragujevački i novosadski Apelacioni sudovi potvrdili presudama diskriminaciju države nad ratnim veteranima, a u odnosu na borce iz Topličkog kraja koji su još pre sedam godina naplatili svoja dugovanja, istovetnu presudu doneo je i sudija prestoničkog Višeg suda.

Snimak sa jedne od ranijih tribina boraca

Iako pravni tim kancelarije niškog advokata Srđana Aleksića, koji je zastupao tamošnjeg klijenta, pretpostavlja da će Ministarstvo odbrane, kako je pokazala dosadašnja praksa, uložiti žalbu i beogradskom Apelacionom sudu, ipak se uzdaju u poštovanje zakona i od strane ovih tribuna.

Advokat Srđan Aleksić

Višegodišnja borba za jednaka prava svih učesnika rata na Kosovu i Metohiji i dokazivanje diskriminacije države prema ratnim veteranima širom zemlje u odnosu na one iz Topličkog kraja kada je reč o isplati ratnih dnevnica, završena je pozitivnom presudom i pred Višim sudom u Beogradu, a u korist jednog od tamošnjih boraca koga zastupa Aleksić.

Mogu s’ ponosom da kažem da je i „Beograd pao“, jer nakon održane usmene, glavne i javne rasprave krajem januara, i sudija Višeg suda konačno je doneo potrđujuću presudu za diskriminaciju boraca rata i iz prestonice, a u odnosu na sve one iz Kuršumlije, Blaca, Bojnika…koji su, na osnovu toga što dolaze iz nerazvijenih područja, naplatili još 2008. godine ratne dnevnice i to na ime novčane naknade, izjavio je za Građanin Seđan Aleksić, i dodao da se ovim borba nikako ne završava, već tek počinje.

Kako stoji u presudi, „zaključkom Vlade Srbije, od pre sedam godina, da dugovanja isplati samo učesnicima rata iz Topličkog kraja, povređeno je načelo jednakih prava i obaveza, čime je izvršena diskriminacija na osnovu mesta prebivališta tužioca“, koji je u ovom slučaju žitelj Beograda.

Ovo je samo dokaz da idemo u pravom smeru, jer se nadam a i Zakon to nalaže, da ako odemo na Apelacioni sud presuda bude ista kao što i u ostalim, gde smo takođe dobili pozitivne odgovore, i mi ćemo sačekati svakako da prođe zakonski rok od kada smo državi ponudili da sve ovo rešimo vansudskim poravnanjem i sporazumno,a ako ne bude tako, borci će preko sudova tražiti ono što im pripada, veli Aleksić.

Podsećamo, Ministarstvo odbrane bi trebalo da se naredne nedelje izjasni o tom predlogu i da dobrovoljno, svim učesnicima rata isplati nadoknadu za pretrpljenu materijalnu i nematerijalnu štetu. Iznos za koji su ratni veterani se usaglasili da će potraživati na ime materijalne i nematerijalne štete je 300 hiljada dinara sa zakonskom zateznom kamatom. Prema nekim nezvaničnim podacima, preko 50 hiljada ratnih rezervista iz cele zemlje, ovlastilo je advokate da ih zastupa protiv države, a gotovo petinu njih, odnsono oko 10 hiljada Nišlija zastupa Srđan Aleksić.

N.Marković

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *