Aleksinac se oslanja na poljoprivredu, ali nudi i industrijske zone

Potencijali opštine Aleksinac za investiranje nisu zasnovani samo na poljoprivredi već i na drugim poljima. Dovoljno je reći da se ova opština nalazi na Koridoru 10 i da ima parcelisane četiri radne zone. Jedna od njih pod nazivom Kukiš je kompleto opremljena tako da u svakom trenutku može da dočeka finansijera.

Dalibor Marković, šef odseka za privredu u opštini kaže da je do sada osnovna delatnost opštine koja sa okolinom ima oko 50.000 stanovnika, poljoprivreda. Za sada je najveći poslodavac, industrija „Gramer“ (zapošljava 1.700 radnika), a ima i drugih čiji je dolazak u najavi.

Mi smo pre svega deklarisani kao poljoprivredno orjentisana opština, ali sa dolaskom nekih industrijskih kompanija, vidimo da se otvaraju i druge mogućnosti za upošljavanje radnika i dovođenja investitora. Poljoprivreda svakako da je potencijal celog ovog kraja. Mi kao opština dajemo zemljište u zakup, a poznato je koliko je naše zemljište plodno i vredno. Imamo sreću da od prošle godine funkcioniše i kompanija „Monikom“ koja se bavi otkupom poljoprivrednih proizvoda što će pospešiti dodatni razvoj poljoprivrede i obezbediti sigurnije tržište za plasiranje te robe – priča Marković.

On kaže da što se tiče radnih zona, Aleksinac ih ima predviđene kroz plansku dokumentaciju.

Na žalost, u nekim slučajevima nije rešeno imovinsko stanje, ali i pored toga mi imamo mogućnost da ponudimo investitorima određene parcele koje su u našem vlasništvu. One su spremne infrastrukturno, opremljene su kompletno i nalaze se pored Koridora 10, železnica prolazi na tri kilometara odavde, a niški aerodrom nam je na 25 kilometara – priča Marković.

Čedomir M. Rakić, zamenik predsednika opštine kaže da bi u okviru jedne radne zone u planu da se otvori slobodna bescarinska zona.

Mi imamo praktično u planu pet radnih zona, ali jedna je za sada spremna da u svakom trenutku primi investitore. Što se tiče bescarinske zone, mi imamo ideju da otvorimo jedan novi model takvog subjekta, a to je da ceo Aleksinac zapravo bude slobodna bescarinska zona. To je model koji bi se radio na potezu Niš – Aleksinac, a sa sedištem u Nišu. To je u pregovorima sa Regionalnom privrednom komorom, odnosno predsednikom Draganom Kostićem. Sada čekamo inicijalnu kapislu novog investitora kome bi to bilo u interesu, a već ima sedam interesenata koji bi želeli da posluju u okviru te slobodne zone – objašnjava Rakić.

Gradjanin.rs

Medijski sadržaj „Dobro mesto za investicije“ sufinansiran sredstvima za javno informisanje opštine Aleksinac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *