Aleksinački novinar dobio dve međunarodne nagrade za filmove

U  Centru za kulturu „MASUKA“, u Velikoj Plani održan je 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma ZLATNA BUKLIJA.

Na festivalu je učestvovalo preko 300 filmova iz produkcijskih kuća kao što su RTS, TV Prva, Exploziv, Zastava film, TANJUNG, TV Banjaluka i ostali.

Žiri u sastavu: Nikola Lorencin, reditelj, Žarko Pekez, snimatelj i Ivan Vučković, glumac, dodelili su nagradu „Zlatna buklija” za najbolji film festivala, filmu „37. Motorizovana brigada“ reditelja Marka Kamenice u produkciji VFC „Zastava film“ iz Beograda.

Grand prix „Zlatna buklija“ dodeljen je dokumentarnom filmu „To je Toma“, koji govori  o životu i predanom radu poznatog pevača Tome Zdravkovića. Producent ovog filma je Oliver Paunovića iz Niša, koji je rađen u produkciji City Grupe.

Film JAGORIDA dobio je Prvu nagradu „Zlatna buklija“ za etnografski i tradicionalni sadržaj, a govori o vinogradima u Vlasotincu i delo je umetnika Nebojše Ilića Ilketa iz tog grada.

„Zlatna buklija” za oblast turizma dodeljena je  filmu „Vrnjačka banja“ autora Živorada Nikolića, poznatijeg kao Žika Šarenica.

Među nagrađenim filmovima, našla su se i dva kratkometražna filma Dušana Stevanovića, našeg novinara. Film o crkvi Vronskog, Ani Karenjini i Lavu Tolstoju dobio je prvu nagradu stručnog žirija, dok je film „Crkvenjak“ u konkurenciji 300 filmova dobio drugu nagradu, po mišljenju publike.

„Ova nagrada za film mi je posebno draga. Do sada sam dobio tri novinarske nagrade, među kojima su najznačajnije one od Večernjih novosti, kada sam proglašen za najboljeg novinara u konkurenciji 500 novinara ovog lista u Jugoslaviji i nagrada časopisa Duga. Međutim, ovo mi je prva nagrada iz oblasti filma.

Iako sam celog života kao novinar bio uz kamermane i režisere, ovom oblašću sam počeo da se bavim tek pre četiri godine, kada sam kupio prvu kameru. Početak je bio strašno težak jer nisam znao ni traku da stavim u kameru. Ipak,  jaka volja da se dokažem i u filmskoj umetnosti učinila je da naučim mnogo toga. Montažu i režiju sam učio za vreme Korone. Dok su drugi slušali izveštaje o broju zaraženim i broju umrlih, ja sam bio uz računar i učio. Naravno, ima još mnogo toga da se nauči, ali družeći se sa ljudima iz oblasti filma sve je lakše.

Inače, sve filmove radim u novom studiju “Dar-Mar” koji mi pruža izuzetne uslove. Još jednom, zahvaljujem se kolegama iz Televizije Super D+ koje su mi pomogle u stručnim savetima.“

aleksinacbiz.com, D. Stevanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *