Aleksinčani sprečili seču stabala u glavnoj ulici

Meštani Aleksinca blokirali su jutros radove na seči stabala u glavnoj ulici u ovoj opštini tako da je komunalno preduzeće od planiranih četrdesetak stabala odsekla pet.

U pitanju su kestenovi i lipe čiju je seču sprečilo oko 30 građana Aleksinca. Proteklih meseci, oko 600 građana Aleksinca se na internet peticiji izjasnilo da su protiv seče stabala.

U ovoj ulici je planirana seča zbog najavljene rekonstrukcije cele ulice u kojoj ništa nije rađeno skoro pola veka.

Budimir Marković, predstavnik izvođača radova kaže da o ovoj seči postoji elaborat Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Mi imamo taj elaborat prema kome bi trebali da završimo posao. Ne znam da li su alergeni lipe, ali ono što se može videti na terenu je da su stabla podigla asfalt i trotoare. Prema tom elaboratu samo jednoi drvo bi trebalo da se izmesti, a ostala su pripremljena za seču. Mi imamo nalog i završićemo posao kada se steknu uslovi – rekao nam je Marković.

Pojedini meštani su bili revoltirani ovom sečom tako da su se žučno raspravljali sa dvadesetak radnika.

Imate lipu na koju sam se penjao kao mali, a imam 61 godinu. Ja sam pčelar i razumem se u to da lipa ne može da izaziva alergije. Sve može da se rekonstruiše, a da se ovi prirodni spomenici ne seku, rekao je jedan od meštana koji je sprečio seču.

Prema planu opštine Aleksinac u toku leta i jeseni ove godine pešačka ulica biće kompletno rekonstruisana. Na mestima gde će se poseći stabla, biće posađena stabla javora, a kako bi bila postavljena nova kanalizacija, zamenjena javna rasveta i izgrađena fontana.

Rekonstrukcija košta 170 miliona dinara, od čega će 50 odsto finansirati Ministartsvo privrede koje je i sprovelo javnu nabavku za izvodjenje radova.

M.S.

foto video Dušan Ostojić

 

1 Comment

  1. Ne daj Boze da se nesto desi,polomi drvo i povredi dete,zenu ili coveka ko ce posle biti kriv??? Pre nekoliko godina je tako staro drvo palo u Pantelejskoj crkvi u Nishu i usmrtilo baku i unuku. Nisam za secu drveca ali mora neko i to da kontrolise,stare suve grane,istrulela stabla…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *