Apel: Vlast da popravi potporni zid kod Starog groblja da ne dođe do tragedije

piše: Danijela Arsić – Đorđević, Nišlijka

Stanovnici Rudničke, Goričke i još nekih okolnih ulica su u opasnosti jer je potporni zid napukao i počeo da se urušava. Brdovit kraj iznad Starog groblja mora da ima u tom delu jaku potporu zbog klizišta. Stanovnici mole za pomoć nadležene već dugo, ali njihove želje i zahtevi čame u birokratskim fiokama. Neke 2014. godine u vreme obilnih kiša i vode koja se slivala niz brdo Goricu ugrozili su potporne zidove Goričke ulice. Ispod nje se nalaze kuće koje se vode na Rudničku ulicu. I svi stanovnici tih kuća su ugroženi.

 

Od 2014. god pa do danas tražila se pomoć od nadležnih organa da saniraju štetu i da se taj zid koji se proteže celom dužinom Goricke ojača ili podupre.

Nadležni su ostali slepi i gluvi na prijave i molbe za pomoć. Jedan deo zida srušio se na kuću Mirjane Ðordević i tada joj kuća napukla i deo zida ka Goričkoj je pao. Gradske vlasti su Mirjanu i njenu porodicu 2014. god iselili u privremeni smeštaj dok ne saniraju štetu i osiguraju kuću za stanovanje. Do dana današnjeg oni su i dalje u privremenom smeštaju, a kuća je avetinjski prazna i zbog obilnih kiša od 2014-te do danas propada i ruši se još više.

Druga ulica i kuća koja se vodi pod Rudničku 4d, inace kuća Miroslave Ðordević je takode ugrožena jer je i tu krenuo potporni zid ali je sreća da je kuća malo udaljena od zida. Tu su u opasnosti i prolaznici, nema svetla a stepenice koje izlaze na Goričku su oštecene od vode, gelenderi otpali sa delom betona ograde i ljuljaju se nesigurno preteći da ako se neko jače osloni otkine i poslednju cev ograde i padne niz ulicu koja ima 49 stepenika.

Kuća Anice Stanojević Rudnička 12 B, takode je ugrožena. Ova žena koja živi sa dve ćerke i devetogodišnjim unukom ima najvecih problema jer njoj je pukao potporni zid u dvorištu i sjurila se zemlja koja prekriva polovinu dvorišta. A zid koji drži Goričku ulicu je, takode „pošao“ na dole zbog klizišta i preti da zatrpa kuću.

Od 2014. god ona obija pragove nadležnih i dobija iste odgovore da zid u dvorištu ne spada u štetu od elementarne nepogode jer je na njihovom posedu, da to moraju same da saniraju. A da će se Gorička asvaltirati jednom. To govore 20 godina kao i da će tada napraviti nove ili obezbediti stare.

Anicin unuk ne može bezbrižno da se igra u dvorištu jer svakog časa preti da se sruši ostatak betona. Ukoliko dode do obilnijih kiša u roku od par sati ove kuće biće pod zemljom i betonom.

Šta ce se dogoditi i ko će biti odgovoran ukoliko se to dogodi u toku noći i u kući budu ljudi? Ko će odgovarati? Ko je odgovoran u gradu ili opštini što se tri godine posle, ništa ne preduzima da se zaštite kuce i ljudi? Da li je potrebno da dode do tragedije da bi se nekom u gradu savest probudila i preduzeli potrebne mere?

Da se Anici Stanojević izgradi potporni zid u dvorištu i iznad ili da im se isplati šteta zbog elementarne nepogode da bi sama sve to sredila. Jer po zakonu to i jeste elementarna nepogoda.

Na sve ovo niko od nadležnih ne daje odgovore ali i ne čini ništa da se opasnost po živote i imovinu stanovnika ovih ulica otkloni.

Goričkom je opasno proći i autom ali tu postoji privatna firma ciji kamioni se redovno okreću baš iznad kuce gospode Stanojević i dodatno potresaju već napukli potporni zid iznad kuće. Nadležni kažu da tu ne postoji klizište i da nema rizika od istog, a i laik može videti koliko to opasno izgleda.

Da li ce se javiti uspavane gradske savesti ili će čekati ne daj Bože da se dogodi tragedija da bi im se savesti probudile i konačno radili svoj posao za šta su uostalom i plaćeni?

U naslovnoj fotografiji korišćen odlomak iz priloga TV Zona plus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *