Apeli urodili plodom – odličan odziv Nišlija za vakcinaciju protiv gripa

Za razliku od prethodnih godina, kada je broj onih Nišlija koji su se odlučivali na imunizaciju protiv virusa sezonskog gripa bio zabrinjavajuće mali, ove godine je, tvrde lekari, za manje od dva meseca utrošeno već preko 80 odsto od raspoloživog broja vakcina namenjenih za Nišavski okrug. Kako navode nadležni, to dokazuje da pacijenti imaju poverenja u državni zdravstveni sistem.

161201-domzdravlja

Iako se u Srbiji, prema rečima epidemiologa, trenutno beleži niska aktivnost virusa gripa, na teritoriji Nišavskog područja ga još nema, ali je, kako ističu zapolseni u niškom Domu zdravlja, broj onih sa težim prehladama svakako veći nego lane. Međutim, I pored toga što se prvi slučajevi obolevanja očekuju pred novogodišnje i božićne praznike, specijalisti medicine ističu da je ohrabrujuće to što su pacijenti pozitivno reagovali na apele i savete, tako da je, kada je Niš u pitanju, do sada potroseno oko 5 od ukupno 6 hiljada doza vakcina koliko je Institu za javno zdravlje trebovao za Niš i okolinu..

Računamo da ćemo do kraja vakcinacione sezone da istrošimo sve doze koje imamo, tako je bilo i prošle godine s tim što je sada odziv bio mnogo brži, i prema našim podacima sezonski beležimo porast broja vakcinisanih osoba za čak 15-ak odsto, izjavila je dr Danijela Cvetković, načelnica službe Opšte medicine u Domu zdravlja i dodaje da je vrlo važno da se svi koji spadaju u kritične grupe, odnosno starije osobe i hronični bolesnici, “pokriju” vakcinom na vreme,

Osim građana, od izuzetnog je značaja, objašnjavaju stručnjaci, da se i svi koji rade kao lekari ali i u drugim službama, koje su u stalnom kontaktu sa ljudima, “pelcuju” na vreme.

Izuzetno mi je drago što su moje kolege to zaista shvatile ozbiljno, jer sa tim nema šale posebno što vam dolaze i pacijenti koji su stariji od 65 godina i deca sa druge strane, tako da smatram da je naša zakonska obaveza da se vakcinišemo, veli doc.dr Milorad Jerkan koji je, kako tvrdi za primer, među prvima primio dozu u Dimu zdravlja.

Dragan Živanović, dugogodišnji snimatelj dopisništva RTS-a u Nišu slaže se sa navodima lekara da je broj onih koji se odluče za imunizaciju zaista veći nego ranijih godina, ali procenjuje da su  mediji imali veliku ulogu u tome.

U jednom trenutku nastala je čitava drama zbog afere o vakcinama pre nekoliko godina, I toga se svi sećamo, ali smatrm da su ljudi polako počeli da shvataju da je to nešto što je normalno u svim razvijenim zemljama, jer tako štite i sebe i svoje bližnje, a ponovo, kad razmislite, pa zdravlje je na prvom mestu, zar ne.

U Srbiji je vakcinu protiv sezonskog gripa do sada primilo nešto više od 175 hiiljada ljudi, a Srbija je ove godIne nabavila 243.206 doza vakcina protiv gripa.

N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *