„Apsolutno romantično“, „Mambe“ i Sejdićevi trubači sviraju u čast Šabana Bajramovića

Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata organizuje 7. i 8. juna ove godine drugi World and Gipsy music festival u Nišu, u čast muzičkog velikana Šabana Bajramovića. Prošle godine je ova manifestacija na amfiteatru niškog keja okupila par hiljada ljubitelja muzike dok će se ove godine održati na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Noseća muzička snaga ovog festivala je orkestar „Crne mambe“ na čelu sa Nebojšom Saitovićem, a ove godine će publika u Nišu po prvi put uživo čuti bend „Apsolutno romantično“ iz Novog Sada koji je poznat po svojim autorskim delima, ali i po tome što su bili stalna pratnja poznatog kantautora Đorđa Balaševića. Festival će otvoriti trubač Nebojša Sejdić, unuk čuvenog Feata Sejdića što će biti poseban užitak za sve posetioce manifestacije.

Festival nam je prošle godine pokazao pravac kojim da se vodimo. Svojim specifičnim repertoarom na keju okupili smo nekoliko hiljada građana. Zato ćemo ove godine, pored čuvanja od zaborava kompozicija Šabana Bajramovića, promovisati još jednu vrstu romske pesme i igre“ – kaže Nebojša Saitović, frontmen „Crnih mambi“ i jedan od organizatora festivala.

Umetnički direktor festivala, Kariman Alijević kaže i da je nastup „Mambi“ sa „Gipsy kingsima“ prošlog leta pokazao da je jedan ovakav festival potreban Srbiji.

Plan nam je da 7. juna imamo kulturni deo programa festivala gde se u Niškom kulturnom centru planira tribina o Šabanovoj zaostavštini. Za 8. jun smo planirali otvaranje uz Nebojšu Sejdića, a onda će jedan za drugim da nastupe „Apsolutno romantično“ i „Mambe“ – napominje Alijević.

Organizatori ove manifestacije su FROS i Niški kulturni centar.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *