„Arrested Development“, dvostruki osvajač „Gremija“ nastupa na „Nišvilu“

Dvostruki dobitnici prestižne „Gremi“ nagrade, poznati američki hip hop, crossover sastav „Arrested Development“ nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu u petak, 16. avgusta na niškoj Tvrđavi. Ovaj sastav danas je velika koncertna atrakcija i za njihove nastupe širom sveta se uvek traži karta više.

Ovaj specifični mnogočlani bendm kažu organizatori, sa bine prosipa neverovatnu količinu pozitivne energije, a njihov crossover hip hop izraz baziran je na širokom spektru afričkih ritmova i obojen je sa dosta elemenata soul, fank, bluz, rok i džez muzike.

„Već 1993. godine, postaju prvi hip-hop band ikada koji  dobija „Grammy“ nagradu za najboljeg novog izvođača, a pored toga, grupa je takođe dobila „Gremmy“ za najbolji rep singl, za hit pesmu nalik na himnu molitve, pod nazivom „Tennessee“. Ova numera je nešto kasnije proglašena za jednu od 500 najboljih u „Rock and Roll Hall of Fame“, a ušla je i među 100 najboljih pesama 90-ih od strane popularnog muzičkog Tv kanala VH1“ – kažu iz Nišvila.

Stalno su na velikim svetskim turnejama, a jedan od najznačajnijih nastupa u karijeri održali su  8. januara 2011. sa Emmylou Harriss na „Sydney Festivalu” u Australiji, pred 50.000 ljudi. Takođe, poznati su i po svom humanitarnom radu i socijalno angažovanim tekstovima kroz koje iznose jasan stav o borbi za ljudska prava, govore otvoreno o problemima u društvu.

„Kroz svoje socijalno angažovane tekstove iznose jasan stav o borbi za ljudska prava, govore otvoreno o problemima u društvu, o rasnim razlikama i ugnjetavanju Afroamerikanaca i njihova popularnost i komercijalni uspeh nije usmerio novac za drago kamenje i velike automobile. Umesto toga, oni postaju prvi hip hop umetnici koji su donirali novac Nelsonu Mandeli i UNICEF-u. I danas koriste svoj glas i svoj status u korist mnoge neprivilegovane braće i sestara širom sveta“ – dodaju organizatori.

U septembru 2019. bend je dobio nagradu “Black Music Honors”, kojom se odaje priznanje umetnicima koji su dali značajan doprinos afroameričkoj muzici.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *